Julen kan koste din hund livet

Pas på pynt og papir

Juletiden kan være en farlig tid for de firbenede.
Juletiden kan være en farlig tid for de firbenede.
Offentliggjort Sidst opdateret

Julepynt, gaveindpakning og ikke mindst børnenes julegaver kan alle være årsagen til, at din hund pludselig får det dårligt i juletiden, på grund af ting, der sætter sig fast i mave eller tarm - noget der kan ende med en tur på dyrlægens operationsbord.

 Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, giver derfor råd til en tryg jul med hunden.

Julepynt og gavepapir ender i maven

December, med både jule- og nytårsfejring, er den måned, der står for flest skadeanmeldelser fra hundeejere hos Agria Dyreforsikring. 

Der er som regel tale om at hunden har spist mindre genstande, der sætter sig fast i tarmen, men det kan også være en del af en større genstand, som hunden har tygget i små stykker.

- Alt der er småt nok til at putte i munden, kan havne i hundens mave eller tarme og sætte sig fast dér, fortæller Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring. 

- Når en genstand sidder fast i mave-tarm-kanalen, må hunden opereres for at få genstanden ud. Nogle gange bliver vi også nødt til at fjerne beskadigede tarme.

Udover at det er rigtig kedeligt at tilbringe juledagene på en dyrlægeklinik i stedet for sammen med familien, kan det være svært at finde en ledig klinik, der har åbent og tid til at tilse hunden. Omkostningerne ved at operere en hund og fjerne en genstand ligger ofte mellem 10.000 og 30.000 kroner, alt efter hvor omfattende operationen er og hundens almentilstand.

Hvor blev den glade hund af?

Hvordan opdager man så, at hunden har spist noget, den ikke skulle? En hale, der holder op med at logre, og hvis hunden virker nedstemt, kan være et tegn på, at der er noget galt. 

Typiske symptomer på, at noget sidder fast i tyndtarmen, kan være opkastning, nedsat appetit eller mavesmerter. Til sidst bliver hundens almentilstand også påvirket.

Kontakt dyrlægen

Kontakt din dyrlæge ved opkastning og påvirket almentilstand. 

Har hunden mildere symptomer eller har du bare mistanke om, at den har spist noget, den ikke burde, kan en dyrlæge hjælpe med en indledende vurdering af situationen via appen Agria Vet Guide.

Tjenesten er tilgængelig for alle og har åbent alle årets dage fra kl. 07.00 til 24.00. Tjenesten er gratis at bruge og uden begrænsning for opkald for kunder hos Agria Dyreforsikring.

Sådan får du en god juleaften med din hund

- Forbered dig på dagens festligheder ved at tilbyde hunden masser af leg og motion, inden julefejringen starter, forklarer Lotte Evers. 

Sørg også for, at den har spist ordentligt i fred og ro for at mindske sultfølelsen, og giv den dens egne sikre legeting og tyggeben. På den måde mindsker du risikoen for, at hunden tygger i og spiser noget den ikke skal.

- Husk derfor at pakke lidt ekstra godt med til din hund, hvis I skal fejre julen ude, lyder opfordringen.

Farlig med farligt på

Sidst men ikke mindst, så hold julepynt uden for hundens rækkevidde og vær hurtig med at fjerne gavepapir, gavebånd og alle andre småting, der kan ende på gulvet som en fristelse for hunden, når gaverne skal deles ud. 

På den måde sikrer du, at også dit kæledyr får en glædelig jul.

Powered by Labrador CMS