Jordbæravlere raser over lønhistorie

En af Danmarks største jordbæravlere skriver gentagne gange på Facebook, at medarbejdere tjener 120 kroner i timen for timearbejde. Men flere medarbejderes lønsedler viser et andet billede

Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: Fagbladet 3F

Vi underbetaler ikke. Vi betaler 120 kroner i timen for timearbejde.

Sådan skriver en af Danmarks største producenter af jordbær, Føltved, på firmaets egen Facebook-side i forbindelse med en hed debat om løn- og arbejdsforholdene hos dem denne sommer.

Men Fagbladet 3F kan dokumentere, at nogle arbejdere blot har tjent 80 kroner i timeløn før skat for timearbejde i denne sæson hos den nordjyske virksomhed.

Lav løn

En timeløn på 80 kroner svarer til lidt over halvdelen af den løn, som gartneriarbejdere i drivhuse og på friland skal have, hvis de aflønnes efter overenskomsten mellem 3F og arbejdsgiverforeningen GLS-A - cirka 152 kroner.

Den 41-årige sæsonarbejder Agustina Daniele fra Argentina har tjent 80 kroner i timeløn. Foruden akkordløn for at plukke jordbær og ærter samt pakke kartofler i poser hos Føltved denne sommer, viser hendes lønseddel.

- Jeg synes, det er en meget lav løn. Jeg har tabt tid, været træt, har fysiske smerter og psykisk stress, fordi du ikke vidste, hvor meget du ville tjene i slutningen af måneden. Når du laver regnskabet og trækker omkostninger til bolig og skat fra, indser du, at du har tjent en lille smule, siger Agustina Daniele til Fagbladet 3F.

Stort overskud

Lønsedlen viser, at hun samlet set har tjent 7.685 kroner før skat inden for lønperioden fra 21. maj til 20. juni 2022.

Heraf har hun betalt 615 kroner i skat til den danske stat. Og samtidig er hun blevet trukket 2.125 kroner for at bo i en mandskabsvogn af sin arbejdsgiver, Vitokan Danmark, der leverer udenlandsk arbejdskraft til Føltved.

Føltved ApS, der siden 2015 har haft et samlet overskud på over 3,4 millioner kroner efter skat, har i 2020 og 2021 ikke haft en eneste medarbejder ansat på fuld tid, viser selskabets seneste årsregnskab.

Spild af tid og penge

De to selskaber driver virksomhed fra samme adresse ved Gandrup nær Aalborg. Og ejeren af Føltved er gift med ejeren af Vitokan Danmark.

Agustina Daniele fortæller, at hun havde sidste arbejdsdag 19. juni, fordi hun på det tidspunkt havde fået nok af forholdene på jordbærfarmen.

- Jeg er ikke tilfreds. Det var spild af tid og penge. Jeg vil aldrig arbejde for Vitokan igen og vil aldrig anbefale firmaet over for nogen, siger hun.

En timeløn på 80 kroner før skat er social dumping, mener 3F.

Vil ikke svare

- Det er en uhørt lav timeløn i Danmark. Og det bekræfter os igen bare i, at Vitokan Danmark ikke betaler en god løn til mange af sine medarbejdere. Når man arbejder i Danmark, skal man have en løn, man kan leve af. Og det gælder også for udlændinge, siger Kasper Johansen, formand for Den Grønne Gruppe hos 3F Aalborg.

3F har forsøgt at få Føltveds leverandør af arbejdskraft, Vitokan Danmark, til at tegne en overenskomst for medarbejderne på grund af plukkernes løn- og arbejdsforhold. Men det er ikke lykkedes, og på den baggrund har 3F tidligere på året iværksat en igangværende konflikt imod selskabet.

Fagbladet 3F har forsøgt at få kommentarer fra både ejeren af Vitokan Danmark, Tove Jakobsen, og hendes mand, Peter Jakobsen, der ejer Føltved ApS. Men de har ikke svaret på henvendelserne.

De ansatte på jordbær-producentens marker er ikke tilfreds med lønnen.
De ansatte på jordbær-producentens marker er ikke tilfreds med lønnen.
Powered by Labrador CMS