Ingen ønsker at byde på havvindmølleparker i Nordsøen

Det er skuffende, mener minister, at ingen har budt ind på Danmarkshistoriens største udbud af havvindmøller

Offentliggjort Sidst opdateret

Ingen bud på havvindmølleparker i Nordsøen

Energistyrelsen har ikke modtaget nogen bud på de tre udbudte havvindmølleparker i Nordsøen, hvilket skuffer klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Ministeriet peger på ændrede omstændigheder i Europa som årsag, og der er nu behov for dialog med markedsaktørerne for at forstå den manglende interesse.


Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Energistyrelsen har ikke modtaget et eneste bud på nogen af de tre udbudte havvindmølleparker i Nordsøen, skriver styrelsen i pressemeddelelse.

Torsdag klokken 14.00 var der deadline, hvis energiselskaber ville give et bud på, hvorvidt og hvordan de vil opføre Danmarkshistoriens største udbud af havvindmøller.

Men ingen har altså meldt sig. Det er meget skuffende, lyder det fra klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

- Kan være mange forklaringer

- Omstændighederne for havvind i Europa har ændret sig markant på relativt kort tid med blandt andet store pris- og rentestigninger. Der kan være mange forklaringer på dagens resultat, og derfor har jeg bedt Energistyrelsen gå i grundig dialog med markedsaktørerne, siger ministeren i en pressemeddelelse fra ministeriet.

Han tilføjer, at den manglende interesse ikke giver "grobund for stor optimisme for de næste tre parker, men der kan være andre aktører og forretningsmodeller i spil, og det svar kender vi først til april". Ministeren fastslår dog, at der skal bygges mere havvind i Danmark.

Vattenfall meldte pas

Tidligere torsdag meddelte det store energiselskab Vattenfall, at det havde meldt pas. Selskabet har i forvejen ellers flere havvindmølleparker i området og ville gerne supplere.

Udbuddet er Danmarkshistoriens største. 

Det kan potentielt set give ny havvind for 9 gigawatt. 

Til sammenligning er den hidtil største park på én gigawatt strøm.

Stor debat

Indretningen af udbuddet har været omgærdet af stor debat.

 Det hviler på en præmis om, at energiselskaberne skal betale penge til staten for at opføre og drive havvindmølleparkerne.

Den logik bygger på erfaringerne fra udbuddet til Thor-havvindmølleparken, hvor havvind var blevet en så god forretning, at staten kunne tjene penge på det frem for at give statsstøtte.

Ramt af nedtur

Siden har markedet ramt en større nedtur, og priserne er steget for selskaberne. Derfor har der været sået tvivl om, hvorvidt nogen overhovedet ville byde på udbuddet, når det var en præmis, at man skal betale staten for produktionen.

Hos Vattenfall har kommunikationschef Rasmus Helveg Petersen udtalt, at businesscasen ikke var solid nok, til at selskabet ville "binde an med den store investering".

Powered by Labrador CMS