I morgen er det slut: Det er sidste dag i dag

Langt de fleste voksne danskere har allerede skiftet fra NemID til MitID. En lille restgruppe mangler fortsat

Offentliggjort Sidst opdateret

Den digitale løsning NemID har været under afvikling længe, og tirsdag lukkes der endegyldigt for den.

Langt de fleste brugere har allerede taget springet til NemID's arvtager, MitID.

Nærmere bestemt er det mere end 98 procent af borgere over 15 år, der har oprettet et MitID.

Det oplyser Digitaliseringsstyrelsen til Ritzau.

Over 30.000 mangler stadig

Tallet kommer fra styrelsens nyeste opgørelse, som er fra den 15. oktober.

Af den fremgår det, at 31.149 borgere, der ikke har MitID, har brugt deres NemID inden for seneste seks måneder.

Af dem har 11.493 personer brugt deres NemID i måneden op til den 15. oktober.

En del af dem er udlandsdanskere, fortæller Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen og ansvarlig for MitID og NemID.

Ældre og unge

Også ældre over 80 år og en del unge er blandt dem, der har ikke oprettet et MitID, siger han.

- For de ældre kan det handle om, at de har følt sig trygge ved at bruge NemID og derfor venter så længe som muligt med at skifte.

- Hos de unge handler det mere om, at nogle lige skal vænne sig til voksenlivet, hvor man jo skal interagere med det offentlige, siger Adam Lebech.

Det lille NemID-nøglekort var i flere år følgesvend, når danskerne skulle have adgang til blandt andet digitale løsninger fra det offentlige. Fra tirsdag vil det ikke længere være muligt at bruge NemID. (Arkivfoto).

Han understreger, at der i det store billede er tale om meget få personer, som endnu ikke har oprettet et MitID.

Det skyldes ikke mindst, at det siden oktober 2022 ikke har været muligt at bruge NemID til at få adgang til sin netbank.

Hente appen

Den nemmeste måde at oprette et MitID på er ved at hente MitID-appen ned på sin sin smartphone, hvor man skal bruge sit pas til at oprette sig, forklarer Adam Lebech.

Hvis man ikke har enten en smartphone eller et pas, kan man få hjælp hos Borgerservice.

Det er også muligt at ringe til MitID's supporttelefon.

- Vi har også et rigtigt godt samarbejde med blandt andet Ældre Sagen og med forskellige netværk, der hjælper socialt udsatte som hjemløse og folk, der har svært ved det danske sprog, siger Adam Lebech.

LAnceret i 2010

NemID blev lanceret i 2010. Bag løsningen står Nets DanID, som også har udviklet MitID.

Den nye løsning blev lanceret i 2021, hvorefter man gradvist har afviklet NemID.

MitID

Digitale løsninger bliver erstattet af nye over tid. Det gør de, fordi de skal være sikre og kunne følge med udviklingen. MitID lever op til de nyeste standarder for sikkerhed, så vi også i fremtiden kan færdes trygt på nettet.

Derfor bliver NemID til MitID: Dit kommende bevis for, hvem du er, når du logger ind, godkender handlinger eller har brug for at skrive under digitalt.

Umiddelbart vil du ikke opleve den store forskel, når du først får MitID – ud over at du fx ikke længere skal bruge dit nøglekort eller nøgleapp. Se Sådan kommer MitID til at se ud. Men der er forskel. Forskelle, der betyder, at det bliver vanskeligere at misbruge MitID, og at det bliver nemmere at kunne videreudvikle MitID til en hverdag, hvor teknologi hjælper os med stadigt mere.

Mere tryghed

For at få MitID skal du følge en selvbetjeningsproces, som du omhyggeligt skal gå igennem. Det skyldes bl.a., at vi skal være sikre på, at der ikke er andre, der udgiver sig for at være dig.

Med MitID kommer også nye sikkerhedsforanstaltninger. Fx får du besked, hvis MitID appen aktiveres på en ny enhed. Du kan også vælge at få besked, hver gang dit personlige MitID bliver anvendt. Det er dog stadig vigtigt, at du passer godt på dit personlige MitID.

Kilde: Digitaliseringsstyrelsen



Powered by Labrador CMS