Hun koster samfundet millioner - og hun er bare en dråbe i havet

Borgere med dobbeltdiagnoser er i konstant kontakt med velfærdssamfundets tilbud, og udgifterne er enorme

Det koster kassen ikke at finde varige løsninger til landets mest udsatte.
Offentliggjort Sidst opdateret

DOWNLOAD VORES GRATIS APP

Vil du altid være opdateret? Så download app'en 'Nyheder.dk' til din iPhone HER

Citathistorie: TV2 ØSTJYLLAND

Aarhus Kommune bruger næsten fire millioner kroner om året alene på at skaffe tag over hovedet og rammesætte hverdagen for én borger.

I det konkrete tilfælde penge, kommunen er nødt til at betale, mens en varig løsning lader vente på sig, skriver TV2 Østjylland.

- Jeg er taknemmelig på mange områder, selvom det måske ikke virker sådan. Jeg har stort set fået alt, hvad jeg har peget på. Kommunen har hjulpet mig med så mange ting. Jeg havde ikke troet, at det ville gå så hurtigt, og at jeg ville få egen bolig, siger Alex Balógh.

En dråbe i havet

Hun er borgeren med det omtalte prisskilt. Men hendes beløb er faktisk blot en dråbe i havet.

Tal fra Aarhus Kommune, TV2 Østjylland har fået aktindsigt i, viser, at kommunen i 2024 bruger over 628 millioner kroner alene på bofællesskaber og botilbudslignende tilbud til den målgruppe, Alex Balógh hører til.

- Det handler om, at der bliver brugt mange personaleressourcer på at finde vinduerne, hvor vi kan nå borgerne. Det handler jo ikke kun om den her konkrete sag, det handler jo generelt om, hvordan vi kan få øje på, at nu er der et vindue, hvor vi kan sikre noget stabilitet. På den måde vil det være omkostningstungt, siger Winnie Bjerre, der er stedfortrædende afdelingsleder i Rådgivning og Visitation af voksne i Aarhus Kommune.

Er dobbeltdiagnosticeret

Alex Balógh er det, man kalder dobbeltdiagnosticeret. Hun er plaget af psykiske diagnoser, pillemisbrug og store sociale problemer. 

Det kan komme til udtryk i en voldsomt udadreagerende adfærd.

Hun er i dag indlogeret i et botilbud i Aarhus. 

Hun og kommunen håber, hun med tiden kan få så meget ro, at hun kan begynde i misbrugsbehandling. Til gengæld har psykiatrien for nu meddelt, at behandlingsmulighederne er udtømte.

Omkostningstunge

Mennesker med såkaldt dobbeltdiagnoser er notorisk omkostningstunge, fordi de gør brug af mange velfærdsydelser, vurderer Lars Benjaminsen, der er seniorforsker hos VIVE med speciale i udsatte og hjemløshed.

Han peger på, at det ikke bliver mindre omkostningstungt af, at helhedstænkningen på tværs af sektorer mangler.

- De her tal kunne pege på, at der kunne være behov for netop at skabe en mere sammenhængende, integreret indsats, hvor man for eksempel samler funktioner fra både socialområdet, og sundhedsområdet, altså også behandlingsmæssige tilbudt i et samlede integreret team, der kan hjælpe og støtte, siger Lars Benjaminsen.

Har varslet reform

Den 1. september 2024 begyndte den gradvise indfasning af et nyt dobbeltdiagnosetilbud i psykiatrien i regi af regionerne.

I eksempelvis Region Midtjylland står det dog først helt klar tidligst i 2026, hvor sidste etape af indfasningen går i gang.

Socialminister Sophie Hæstorp Andersen (S) har varslet reform på socialområdet til efteråret.

Hun har over for TV2 Østjylland givet udtryk for, at hun ønsker en langt mere helhedsorienteret indsats målrettet borgere som Alex Balógh.

Powered by Labrador CMS