Huller i vejen: Hanne smadrede skulderen
Odder Kommunes veje er fyldt med huller. Det frustrerer 73-årige Hanne Ipsen, der selv har været en tur i asfalten. Det kostede en brækket skulder
Citathistorie: TV2 ØSTJYLLAND
- Jeg lå og skreg og tænkte straks, jeg har brækket noget.
73-årige Hanne Ipsen fra Odder fortæller om den kølige decemberdag for lidt over et år siden, hvor hun cyklede en anden vej, end hun plejer. Den beslutning endte med at kaste hende i den råkolde asfalt med skulderen først. Den brækkede flere steder, skriver TV2 Østjylland.
Den smerte glemmer hun ikke. Og den dag i dag har Hanne Ipsen stadig smerter og mén fra sin skulder.
- Jeg er normalt ikke ømskindet, men det her gjorde virkelig ondt, siger hun til TV2 Østjylland.
Frygter det sker igen
Hanne Ipsen frygter, det kan gå galt igen og igen, hvis ikke kommunen prioriterer udbedring af veje bedre, end de gør i dag.
Odder Kommunes årlige budget til vedligeholdelse af veje er 10 millioner kroner. Men Hanne Ipsen har svært ved at se, at det er tilstrækkeligt.
Hun mener, ulykken er Odder Kommunes skyld.
- De skulle prioritere veje og cykelstier noget mere, konstaterer Hanne Ipsen.
Prioriterer hullerne
Leder af Fælles Drift og Service, Leo Kristoffersen, mener dog, at budgettet er ambitiøst nok.
Han står blandt andet for at lave vurderinger af de huller, som borgerne tipper kommunen om, og så er han ansvarlig for asfaltbudgettet i Odder Kommune.
- Det er sådan, at vi prioriterer hullerne, alt efter hvor farlige de er. Derfor kan man som borger godt opleve, at der går lang tid, fra man anmelder et hul, til det bliver repareret, siger han til TV2 Østjylland.
De værste veje findes i Odder
En undersøgelse af de kommunale veje fra 2017, som Vejdirektoratet står bag, viser da også, at nogle af de værste veje i Østjylland findes i netop Odder.
Det er målt på den restlevetid, som asfalten har tilbage, og det er blandt andet baseret på kommunernes egne besigtigelser og trafikmængden på kørebanerne.
Erkender slidte cykelstier
Udvalgsformand for Klima og Plan, Kresten Bjerre (RV), erkender, at kommunen blandt andet har for mange slidte cykelstier. Han mener, at veje og cykelstier skal prioriteres i et kommende budget.
Og så tror han, at kommunen skal blive bedre til at forventningsafstemme med asfaltens brugere.
- Det er noget, jeg gerne vil tage fat på, og jeg tror især, det handler om, at vi bliver bedre til at informere borgerne. De skal vide, hvornår hullerne bliver lavet, og hvad det er, vi gør, siger han.
Kræver genoptræning
Hanne Ipsen fra Odder er i dag tilbage på cykelstierne. Men det har krævet en del genoptræning siden ulykken. Og i dag er tilliden til, at der rent faktisk sker forbedringer, meget lille.
- Vejhullerne er jo ikke kommet over natten, konstaterer hun.
Hanne Ipsen anslår, at hun har cyklet omkring 37.000 kilometer på Odders veje og stier.