Hovedpinepiller kan hindre mænd i at få børn

Ny overraskende forskning viser, at paracetamol muligvis kan forringe mænds chancer for at gøre en kvinde gravid

Det er præparater som disse, der ifølge et nyt studie kan forringe mænds chancer for at gøre en kvinde gravid.
Offentliggjort Sidst opdateret

En af de mest almindelige former for smertestillende medicin, der nemt kan købes i kiosker og supermarkeder herhjemme som håndkøbsmedicin, kan muligvis forringe mænds chancer for at gøre en kvinde gravid.

Det gælder blandt andet meget velkendte præparater som Panodil, Pinex og Pamol, der indeholder paracetamol.

- De er blandt de mest udbredte farmaceutikaer i Danmark overhovedet, og igennem de seneste årtier er vi som danskere blevet ved med at spise mere og mere af det, siger David Møbjerg Kristensen, der er forskningsleder på Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet til Newsbreak.dk.

Forstyrrer sædcellerne

Og det er netop ham, der sammen med læge Anders Rehfeld fra Afdeling for Vækst og Reproduktion ved Rigshospitalet står bag et nyt studie, der anskueliggør, hvorfor, at præparater, der indeholder paracetamol kan forringe mænds chancer for at gøre en kvinde gravid.

- Vi har opdaget, at paracetamol, ikke i sig selv, men gennem en af dens metabolitter, en af de her stoffer som paracetamol bliver til i kroppen, går ind og forstyrrer sædcellernes funktion, og det bekymrer os, siger Anders Rehfeld.

Det er bekymrende, da tidligere studier i USA har vist, at mænd, der tager meget paracetamol kan have svært ved at gøre deres kvindelige partnere gravide.

Er det imens man tager det her paracetamol, at det skader, eller kan det hobe sig op fra tidligere, man har taget paracetamol?

- Det er jo et rigtig, rigtig godt spørgsmål. Det er ikke sådan, jeg tror, at hvis du har taget paracetamol for 14 dage siden, så betyder det noget i denne sammenhæng.

- Så det er noget, du skal have taget umiddelbart i forbindelse med, at du gerne vil gøre en kvinde gravid, siger David Møbjerg Kristensen.

Har fulgt tre mænd

Men han forklarer, at de kan se noget interessant i studiet, som der er flere dele af.

Og det ene er, at de har fulgt tre mænd, som tager paracetamol hen over flere dage, og der kan forskerne se, at det ophobes i deres sæd.

- Det var vi slet ikke klar over. Vi var klar over, at det gik i blodet, men vi var ikke klar over, at det gik i sæden på den måde, siger forskningslederen.

Han mener, at hvis man har taget det, og der går mere end en uge, så vil han umiddelbart ikke tro, man ser mere i sæden.

- Så længe, du tager det, så ser det ud til at ophobe sig i sæden hos disse mænd. Og vi kunne se, de fik mere og mere i sæden af det, jo mere de tog, siger forskningslederen.

Pas på med medicin

Kan I sige noget om i hvor høj grad, at det hæmmer evnen til at få børn?

- Det kan vi ikke sige noget om endnu, men vores studie blev startet, fordi at amerikanske kollegaer for nogle år tilbage viste, at mænd, der havde taget meget paracetamol havde sværere ved at gøre deres koner gravide, siger Anders Rehfeld.

Begge forskere opfordrer derfor folk til at følge Sundhedsstyrelsens retningslinier på området.

- Vi anbefaler kraftigt, at man følger Sundhedsstyrelsens retningslinier for al brug af paracetamol, og det er at tage så lidt som muligt i så kort tid som muligt. Og hvis man er i tvivl, så snak med ens eller læge eller apoteket.

Også når det gælder håndkøbsmedicin?

- Ja, og det viser jo bare, at ved al medicin, også håndkøbsmedicin, kan der være bivirkninger, lyder det fra David Møbjerg Kristensen.

David Møbjerg Kristensen og læge Anders Rehfelds studie er blevet publiceret i tidsskriftet Human Reproduction.

Powered by Labrador CMS