Hollywood-kæmpe runder skarpt hjørne

Den britiske manuskriptforfatter Peter Morgan nyder at skildre historiske begivenheder krydret med sit eget tvist

Offentliggjort Sidst opdateret

Han står bag en af Netflix' mest populære serier nogensinde og er to gange blevet nomineret til en Oscar for sit arbejde i filmverdenen.

Britiske Peter Morgen er en succesrig manuskriptforfatter, og mandag den 10. april bliver han 60 år.

Med tv-serien "The Crown", som er en dramatisk og fiktiv skildring af dronning Elizabeths år som monark i Storbritannien, er Morgan gået fra at have et stort navn til at være en Hollywood-kæmpe.

Stor i Hollywood

Men allerede før tv-serien var Morgan en kendt herre i Hollywood. Særligt har han - ligesom med "The Crown" - haft succes med at fortælle om politiske og historiske begivenheder på fængslende vis.

Han er for eksempel manuskriptforfatter bag oscarvindende film som "The Last King of Scotland" fra 2006 og "The Queen" fra samme år samt den oscarnominerede "Frost/Nixon" fra 2008.

For de to sidstnævnte blev han oscarnomineret for sit arbejde.

Watergate-skandalen

I "The Queen" fortæller han historien om dronning Elizabeth og de svære år efter prinsesse Dianas død i 1997, mens "The Last King of Scotland" er baseret på begivenheder i Uganda i 1970'erne under den brutale diktator Idi Amins styre.

Med "Frost/Nixon" genfortæller han historien om de opsigtsvækkende tv-interview flere år efter Watergate-skandalen mellem vært David Frost og ekspræsident i USA Richard Nixon.

Alle har været succesfulde projekter, men det er altså med den enormt succesfulde "The Crown", at han for alvor er buldret frem.

21 Emmy-statuetter

Hele 21 Emmy-statuetter, de mest eftertragtede inden for tv-branchen, er serien belønnet med, siden den første af foreløbig fem sæsoner udkom i 2016.

Morgan er både skaber af serien, ligesom han er den primære manuskriptforfatter bag.

At den er populær, vidner budgettet om. Det er ikke bare Netflix' dyreste tv-serie nogensinde. Det er også den dyreste tv-serie overhovedet, der nogensinde er produceret.

Koster næsten en milliard 

Hver sæson koster mellem 900 og 975 millioner kroner at producere.

"The Crown" bliver fortalt så overbevisende, at folk ofte er blevet i tvivl om, hvorvidt der er tale om fiktion eller ej.

Serien er baseret på rigtige hændelser, ligesom karaktererne er baseret på rigtige personer, men manuskriptet fra Morgans hænder er altså fiktion. Bare af den meget realistiske slags.

Afviser varedeklarering

Det er sågar så overbevisende, at kritikere af serien har bedt Netflix om at tydeliggøre for seere, at der altså er tale om fiktion. 

Et ønske, som Netflix og Morgan hidtil har afvist.

Netflix

Netflix blev grundlagt i 1997, hvor det var tiltænkt som et alternativ til video-udlejningsbutikker. 

Tanken var i starten, at man kunne leje og købe DVD'er gennem selskabet, som man fik tilsendt med posten. 

Det voksede sig dog til en streaminggigant.

Netflix blev grundlagt af amerikanerne Marc Randolph og Reed Hastings.

I 2012 blev Netflix tilgængeligt i Danmark

Kilde: Wikipedia

Om Netflix og Morgan holder fast i det, vil tiden vise, når sjette og sidste sæson af den anmelderroste serie, som er i gang med at blive optaget, udkommer.

Det er indtil videre blevet til fem sæsoner af 'The Crown', som Peter Morgan er hovedarkitekten bag. En sjette og sidste sæson er ved at blive optaget. (Arkivfoto).
Det er indtil videre blevet til fem sæsoner af "The Crown", som Peter Morgan er hovedarkitekten bag. En sjette og sidste sæson er ved at blive optaget. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS