Historisk styrtdyk

Sydbanks aktieanalysechef mener, at det er risikoen for en global recession, der driver aktiekursfaldene

James Webb-teleskopet opdager hidtil stærkeste spor af liv i rummet - Dagens Nyhedsoverblik
James Webb-teleskopet opdager hidtil stærkeste spor af liv i rummet - Dagens Nyhedsoverblik
AfspilningshastighedNormal
Skift videokvalitet-
Afspilningshastighed
0.25
0.5
0.75
Normal
1.25
1.5
1.75
2
Slå lyden til
 
00:00
/
01:09
LIVE
Offentliggjort Sidst opdateret

Historiske aktiekursfald og global recession

Aktiekurserne falder globalt, og Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen beskriver situationen som historisk, sammenlignelig med pandemien og finanskrisen.

Risikoen for en global recession driver kursfaldene, og markederne tilpasser sig langsomt den nye virkelighed med store udsving, ifølge Nykredits chefstrateg Frederik Engholm.


Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Aktiekurserne verden over fortsætter mandag med at falde, efter at der allerede i sidste uge blev skåret en stor luns af aktieformuerne.

Og selv om C25-indekset mandag formiddag har rettet sig lidt op efter en voldsom morgen, så er det samlede kurstab den seneste uge ganske betragteligt.

Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, tager derfor også store ord i brug, når han skal beskrive bevægelserne på aktiemarkederne de seneste dage.

Er historisk

- De kursfald, som vi ser i øjeblikket, er historiske. Jeg kan kun sammenligne med pandemien og så finanskrisen, som jo var den største økonomiske krise siden 1929. Det er det niveau, vi befinder os på, siger han.

Jacob Pedersen mener, at det er risikoen for en global økonomisk nedtur, der driver aktiekursernes kraftige fald. (Arkivfoto).

Jacob Pedersen mener, at sidste uges aktiefald først og fremmest gik ud over de virksomheder, der havde mest at tabe på en told på varer, der bliver importeret til USA.

Rammer hele verden

Men da kineserne fredag eftermiddag kom med et modsvar i form af 34 procent told på amerikanske varer, så blev de fleste klar over, at det her øger risikoen for et større økonomisk tilbageslag, der rammer hele verden.

Det er derfor, at vi ifølge Jacob Pedersen mandag ser brede kursfald på tværs af lande og brancher. Men også fordi aktierne i forvejen har været dyre.

- Siden begyndelsen af 2023 er aktierne over en bred kam steget med næsten 50 procent, mens indtjeningen kun er steget med omkring 10 procent.

- Så aktierne har været højt prissat, og når der så kommer stød som det her, så bliver reaktionen ofte kraftigere, siger han.

Kan fortsætte

Jacob Pedersen mener dog ikke, at man kan udelukke, at faldene vil fortsætte.

- Når jeg kigger på aktiekurserne, så afspejler de endnu ikke en global recession. Der er stadigvæk et stykke vej ned til det niveau. Men man begynder jo at indregne sandsynligheden for, at det er der, vi ender.

- Derfor kommer vi til at holde øje med alt, hvad der sker politisk her og nu. Det gælder blandt andet signalerne fra EU og fra Trump, siger han.

Frederik Engholm, som er chefstrateg hos Nykredit, mener derimod, at markederne efter mandag i store træk bør have tilpasset sig den nye virkelighed.

- Fordi verden er ændret, så venter vi ikke, at det tabte hurtigt vindes tilbage på kort sigt. Det kræver, at Trump helt fortryder sin kurs, skriver han i en kommentar.

Store udsving

- Men med de store fald, som vi allerede har set, så mener vi også efterhånden, at den nye virkelighed begynder at være afspejlet i markederne. Det kan bane vejen for nogen stabilisering i kurserne inden længe, lyder det videre.

Frederik Engholm forventer dog, at en eventuel stabilisering vil blive med store udsving i begge retninger, fordi investorerne vil indregne en større usikkerhed.

- Rolige markeder ser vi ikke lige om hjørnet, skriver han.

Powered by Labrador CMS