Her må bålet tændes

Kun i Hovedstaden, Midtsjælland, Sydsjælland og på Lolland og Falster må man tænde op i sankthansbålet

Offentliggjort Sidst opdateret

Fredag aften fejres den traditionsrige sankthansaften. Men for mange kommer aftenen til at udspille sig noget anderledes end vanligt.

Tørken har gjort, at afbrændings- og bålforbud mange steder sætter en stopper for sankthansbålet.

Det gælder i alle kommuner vest for Storebælt, men også mange steder i Nordvestsjælland og på Bornholm bliver der altså ikke fyret op under bålet.

Bedst for alle

Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber, fortæller, at man fra beredskabets side håber på, at de færre sankthansbål også fører til en rolig aften.

- Det er klart, at vi faktisk håber på at få en lidt halvkedelig aften. Fordi det er jo bedst for alle. Det er et tegn på, at der ikke er nogen, der er kommet til skade, og at der ikke er nogen, der er i risiko for at miste nogle store værdier, lyder det.

Glemmer at slukke bålet

Han fortæller videre, at sankthansaften traditionelt set er en dobbelt så travl aften for beredskabet sammenlignet med en normal aften.

- Det er faktisk ikke samtidig med, at sankthansbålene bliver brændt af, at vi typisk har travlt i beredskabet.

- Det sker rigtig ofte, når folk er gået hjem, og "Midsommervisen" er sunget færdig, at man har glemt at få slukket bålet ordentligt, og så blusser det op igen, siger Bjarne Nigaard.

Flere alternativer

Som regel kan det begynde med nogle gløder, men de kan så sprede sig til nærliggende vegetation, og så får beredskabet travlt.

Beredskabet rykker som regel ud i timerne efter bålafbrændingen, i løbet af natten og ud på morgenen den 24. juni.

Flere steder har man taget alternative midler i brug for stadig at holde en sankthansfest, selv om der ikke kan tændes op i bålet.

Stadig tilladt

Det gælder for eksempel på stranden i Blokhus i Nordjylland, hvor man vil prøve at illustrere bålets flammer ved hjælp af røgkanoner og lys.

På Lolland og Falster og i Hovedstaden, Midtsjælland og Sydsjælland er det stadig tilladt med et sankthansbål.

Her lyder opfordringen fra Bjarne Nigaard, at man er opmærksom.

Hav vand tæt på

- Det er altid en god idé at have vand i nærheden, og så skal man selvfølgelig holde øje med bålet, mens det brænder og endnu vigtigere sørge for, at det er ordentligt slukket, når man går derfra, siger han.

Han påpeger også, at hvis der er meget blæst - og det som bekendt er tørt - så kan det være forbudt at tænde op i bålet. Også selv om der ikke er et afbrændingsforbud.

Hav altid vand i nærheden, og sørg for, at sankthansbålet bliver slukket helt, lyder rådet fra Danske Beredskaber. (Arkivfoto).
Hav altid vand i nærheden, og sørg for, at sankthansbålet bliver slukket helt, lyder rådet fra Danske Beredskaber. (Arkivfoto).

SANKTHANS

Højtiden sankthans har navn efter Johannes Døberen, hvis fødsel fandt sted et halvt år før Jesu fødsel Lukasevangeliet 1.13 og er sat til den 24. juni. Datoen kaldes derfor sankthansdag (Skt. Hans' dag). I nordisk tradition afholdes højtider aftenen før dagen, så sankthansaften fejres den 23. juni, ligesom juleaften fejres dagen før juledag.

Dagen fejres også i andre europæiske lande som England, Irland, Tyskland, Spanien, Polen, Rusland og Frankrig, men mest i Norden og de baltiske lande, hvor de lyse nætter giver de optimale betingelser.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS