Her falder folk i vandet
En ny opgørelse fra Østjyllands Brandvæsen viser, at drukneulykkerne gennem årene er rykket fra åen og ned til havnefronten i Aarhus
Citathistorie: TV2 ØSTJYLLAND
Når mennesker falder i vandet i Aarhus, sker det oftest ved bynære havnearealer.
Det afslører en opgørelse fra Østjyllands Brandvæsen, som TV2 ØSTJYLLAND har gennemgået.
Beredskabsdirektør ved Østjyllands Brandvæsen, Kasper Sønderdahl, bekræfter tendensen.
- Førhen har havnen været en industrihavn og lukket inde. Nu er hegnene væk, og der er lavet et flot arkitektonisk udtryk, så selvfølgelig vil man også kunne se, at der opstår ulykker, når der er mulighed for at komme tættere på vandet. Det er helt forventeligt, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
157 gange
Fra 2012 til 2021 har Østjyllands Brandvæsen været kaldt ud 157 gange, hvor en person er faldet i vandet.
96 af udkaldene har været i Aarhus C.
Især i årene efter 2018 sker der en udvikling.
Hvor Østjyllands Brandvæsen tidligere kørte ud til drukneulykker fordelt i hele området omkring både havnefronten og bar- og café-livet ved åen, så er udrykningerne nu næsten udelukkende til havnefronten.
Vil etablere hegn
Teknik og Miljø i Aarhus vil nu etablere 450 meter hegn og installere cirka 18 termiske kameraer i området fra åens udløb til Aarhus Ø.
SF i Aarhus bakker op om den akutte løsning, men mener, at sikkerhed fremover bør prioriteres højere, inden man begynder at byudvikle tæt ved vandet.
For tallene antyder, mener partiet, at der burde have været et større fokus på sikkerhed, da man i sin tid åbnede havnefronten. Og det vil derfor være dumt ikke at tage ved lære.
- Det er vores ansvar på samme måde, som det er vores ansvar at sikre tryghed på cykelstierne og i trafikken. Vi bliver flere og flere aarhusianere – også ud mod vandet – og der tænker jeg, det er rettidig omhu at tænke det ind, når vi udvikler nye områder, at vi skal gøre det på en måde, hvor det er trygt og sikkert, siger Liv Gro Jensen, SF, næstforperson i teknisk udvalg, til TV2 ØSTJYLLAND.
Igen stor debat
Den seneste tid har der - igen - været stor debat om havnesikkerhed.
Debatten er opstået, efter 29-årige Peter Burns i januar blev fundet død i Aarhus Havn.
Han forsvandt i begyndelsen af december, efter han havde drukket fyraftensøl med sine kolleger.
Hvad der præcis skete, er ikke offentligheden bekendt.
Ifølge tidsplanen skal både straks-tiltagene med hegn og kameraer og eventuelle supplerende tiltag implementeres inden oktober 2022.