LUKSUSFÆLDEN-EKSPERT:

Her er mit dummeste køb

Kenneth Hansen tjekker sin bankkonto dagligt og har prioriteret at have et højt madbudget

Kenneth Hansen, ekspert i Luksusfælden
Kenneth Hansen bruger sjældent penge på nyt tøj. Og det interesserer ham heller ikke. - Jeg har primært købt nye underbukser, strømper og T-shirts, siger han.
Offentliggjort Sidst opdateret

De seneste otte år har Kenneth Hansen guidet pengeudfordrede danskere til en mere bæredygtig økonomi som ekspert i programmet "Luksusfælden", der 10. september tog hul på sin 33. sæson.

Her afslører den 41-årige ekspert, hvor han selv prioriterer at spare og spendere - og hvad der kan lokke ham i fælden, selv om han udmærket kender alle tricksene.

Hvordan holder du selv overblik over din økonomi?

- Jeg er jo lidt erhvervsskadet, så hver morgen, når jeg står op og har brygget min kaffe, så tjekker jeg min konto. Hvad er der trukket på min lønkonto, er der regninger. Det er en måde at sikre sig mod misbrug af ens kort og hele tiden være bevidst om, hvad det er for nogle penge, der forsvinder ud af kontoen.

- Vi har mange gange en tendens til at synes, at beløb under 100 kroner ikke er rigtige penge. Så ruller de lige ud til en kop kaffe eller en basse eller noget i kiosken. Det løber jo op, når man lægger de tal sammen.

- Så jeg bruger en app, der hedder Optius, som kan analysere dit forbrug helt ned i detaljen på din kvittering. Og det er der, al forandring starter - med bevidstheden om, hvor mange penge det egentlig drejer sig om, for at kunne ændre det, hvis man vil.

Hvad har du senest brugt penge på?

- Vi har lige holdt sommerferie, og vi er en stor sammenbragt familie med fem børn. I år tog vi den store tur med 14 dage ned gennem Europa, hvor vi både var i Berlin og Milano og sluttede af i et hus i Sydfrankrig. Når man både skal leje en bil til syv mennesker, hotelværelser, forplejning og leje et hus, så løber det altså op.

- Min hustru og jeg sad og kiggede på det, og der er hurtigt røget 75-80.000, når man lægger det hele sammen, og det er jo mange penge for 14 dage. Men det er også en prioritering, og så har vi valgt at spare nogle andre steder for at få råd til det. Vi besluttede det for et år siden, og så har vi løbende sparet sammen.

Prioriterer mad

Hvad ville du aldrig spare på?

- Mad og økologiske dagligvarer. Når jeg står nede i supermarkedet og ser prisforskellen på den økologiske udgave og den konventionelle, kan det stadig give et gib i mig. Men det er en prioritering hjemme hos os, så vi har valgt at bruge flere penge på madposten, end vi kunne have gjort.

- Det brændstof, jeg putter i mig selv og mine børn, skal være ordentligt - det gælder også fra et miljømæssigt perspektiv og i forhold til dyrevelfærd. Hvis vi køber kylling, er det den dyre, og så får vi bare mindre kylling eller hakket oksekød. Det er et af de steder, hvor jeg ikke går på kompromis.

Hvor hænger pris og kvalitet ikke sammen?

- Tøj er et sted, hvor der ligger nogle af de største avancer for dem, der sælger det. Det er ikke altid, at tingene hænger sammen i min verden. Der findes et rigtig fint alternativ, som hedder genbrugsbutikker, loppemarkeder og onlineplatforme, hvis man vil gøre den indsats.

Hvad er din egen guilty pleasure?

- Når jeg står hos en bager, og den yngste på tre år skal have en tebolle, så kan jeg godt have svært ved at stå imod. Hvis det er en god bager eller et godt kaffested, så ryger der hurtigt 50 kroner til en kaffe, og så skal jeg lige have en basse med på vejen. Du får hurtigt brugt 85-100 kroner i København. Og det løber jo op.

- Jeg kan også selv falde i fælden, hvor man sparer lidt penge på at købe tre af noget, selv om man egentlig ikke har brug for nummer to og tre.

- Men en god kaffe er noget, der giver mig rigtig meget værdi, så det har jeg tilladt mig selv, og jeg vil gerne betale det, det koster.

Det dummeste

Hvad er det dummeste, du har brugt penge på?

- Jeg købte en løbevogn, hvor ens barn kan sidde, mens man løber. Den har stået mere i kælderen, end den har været ude at rulle på asfalten. Og hver gang jeg skal ind i kælderrummet, skal jeg skræve hen over den.

- Alligevel kan jeg ikke få mig selv til at sælge den, for hvad nu hvis jeg kommer ud med den i næste uge. Men når ting har stået i et kælderrum i et år uden at blive brugt, så kommer man nok ikke til det.

Hvad er de klogeste penge, du har brugt?

- Selv om det var meget at bruge 75-80.000 kroner på en sommerferie, så vil jeg næsten sige, at det er de bedste penge, vi har brugt. Det er noget, vi allesammen vil huske og kan mindes og tage med videre. Det er med til at binde os sammen som familie.

EKSPERTENS BEDSTE SPARERÅD TIL HVERDAGEN

* Læg en plan for, hvad du gerne vil bruge dine penge på.

* Det kan eksempelvis være ved at lægge en madplan for den næste uge eller de kommende dage. Så kan du købe målrettet ind efter planen.

* Ved at undgå at komme dryssende forbi supermarkedet for ofte for at lave klatindkøb, kan du også reducere de ekstra køb, der har det med at finde vej ned i kurven hver gang.

* Mind dig selv om, at selv om en tier og en tyver her og der ikke lyder af meget, så bliver det til en hel del, hvis man ganger det op til årsbasis.

* Prøv at lave regnestykket, og tænk så over, hvad du hellere ville have brugt de penge på. Måske kunne det blive til en rejse med børnene eller færre timer på arbejdet. Gør dig klart, hvad du drømmer om, og hvad du gerne vil kanalisere dine penge over i.

Kilde: økonomisk ekspert Kenneth Hansen

Powered by Labrador CMS