Hans yndlingsfarver er rød, gul og blå

Niels Strøbeks yndlingsfarver er rød, gul og blå. Hans malerier hænger på museer over hele landet og i Folketinget. Den 14. oktober fylder kunstneren 80 år

Offentliggjort Sidst opdateret

Da dronning Margrethe abdicerede ved årsskiftet, var Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød hurtige til at åbne en særudstilling over hendes liv.

Malerier, fotografier og tegninger viste årene fra lille prinsesse til aldrende regent.

Centralt i udstillingen var Niels Strøbeks to og en halv meter høje maleri "Tre slægtsled" fra 2012, hvor prins Christian har et fast greb i sin farmors hånd. Kronprins Frederik står ved siden af.

Den 14. oktober fylder kunstneren 80 år.

Stået model fem gange

Ikke færre end fem gange har han portrætteret dronning Margrethe. 

Første gang var i 1975, hvor den unge dronning bærer grøn gallakjole og elefantorden i lyseblåt bånd.

Også prins Henrik har været under Strøbeks pensel. "Tre livsstadier" er maleriets titel, hvor den tiårige Henri er i baggrunden, den unge diplomat, der lige har mødt Margrethe, står i midten, og forrest den ældre prins.

Ligesom generationsportrættet er det permanent udstillet i Riddersalen på museet i Hillerød.

Der er blevet længere mellem personportrætterne for billedkunstner Niels Strøbek. I dag er han mest optaget af at skildre naturen. Her holder han tale ved åbningen af udstillingen "Dronningens Ansigter" på Frederiksborg Slot i Hillerød 16. juni 2020.

Flere kendte har stået model

Også ikkekongelige har stået model. Blandt andre den tidligere konservative statsminister Poul Schlüter, hvis portræt hænger i Folketinget.

Et andet af Niels Strøbeks kendte arbejder er en stor udsmykning i Domhuset på Nytorv i København. Den former sig som en fortælling over den moderne retsstat.

Foruden at portrættere mennesker maler Niels Strøbek landskaber - både abstrakte og naturtro - ofte med rød, gul og blå som de gennemgående farver.

Kunstværkerne kan opleves på museer landet over - fra de store, som Statens Museum for Kunst i København og Aros i Aarhus, til mindre som Fuglsang Kunstmuseum på Lolland og Skive Museum.

Sverige, Norge, Tyskland og USA er blandt de lande, hvor malerierne har været udstillet.

Har malet det meste af livet

Udvalget er stort, for Niels Strøbek har malet det meste af livet. 

Allerede som barn vidste han, at det var det, han ville.

I en alder af otte købte han sin første tube oliemaling, og da han var 17, besluttede han, at han ville på Det Kgl. Akademi for de Skønne Kunster.

Det blev som elev hos maleren, professor Egill Jacobsen.

Er fortsat åndsfrisk

I en mail til Ritzau skriver Niels Strøbek, at han fortsat er "åndsfrisk, skønt tiden nu går hurtigere og arbejdet langsommere".

Det er i årstidernes skiften, at han finder sine motiver, mens menneskeskildringerne er trådt i baggrunden, skriver han videre.

De seneste ti år har han boet i landsbyen Borre på Møn - 80 meter over havet, hvorfra han "næsten kan se til hovedstaden".

Niels Strøbeks arbejde er flere gange belønnet med legater, ligesom han siden 1998 har modtaget Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

I 2014 tildelte dronning Margrethe ham ridderkorset af 1. grad af Dannebrogordenen.

Powered by Labrador CMS