Han gør som dronningen
Henning Fode er kabinetssekretær i hoffet. Han er bindeled mellem dronningen og Christiansborg. Den 28. januar fylder han 75 år. Pension er der ingen planer om
Januar er en travl måned på Amalienborg. Årets vigtigste fest i kongehuset er nytårskuren- og taflet for regeringens ministre, som holdes 1. januar.
De følgende dage er der andre kure, hvor dronningen ønskes godt nytår af diplomater, organisationer og Forsvaret.
Når hun har travlt, så har Henning Fode det også.
Som kabinetssekretær er det hans opgave at være bindeled mellem dronningen og regering, Folketing og statsadministration. Derfor har han også en vigtig rolle i forbindelse med dronningens nytårstale på årets sidste aften.
Nøgleperson
I det daglige er det Henning Fode, der holder regenten orienteret om de politiske strømninger, ligesom det er ham, der forbereder de statsråd, som dronningen og kronprins Frederik deltager i, blandt andet for at underskrive nye love.
Det var også ham, der i forbindelse med regeringsdannelsen i december var en nøgleperson, da dronningen skulle modtage afgående og nye ministre.
Henning Fode, der fylder 75 år den 28. januar, er jurist fra Aarhus Universitet, hvorfra han sluttede med topkarakterer.
Det banede vejen ind i Justitsministeriet, hvor han hurtigt avancerede til kontorchef, siden politimester og chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET).
Tidligere rigsadvokat
Skelsættende for karrieren var det, da to markante stillinger blev slået op i 1995. Dels som politidirektør i København, dels som rigsadvokat.
Henning Fode søgte begge, men det blev Hanne Bech Hansen, der løb med jobbet som politidirektør.
Han blev rigsadvokat og dermed landets højeste anklager. Et job, som han bestred i 12 år, indtil der kom en diskret henvendelse fra Hofmarskallatet. Stillingen som kabinetssekretær slås ikke op. Den er et tilbud, som gives efter "sonderinger".
Henning Fode har tidligere fortalt, at han både blev glad og beæret, da pilen i 2007 pegede på ham.
Mistede far tidligt
"Et mere diskret job, som jeg tror, jeg kan vænne mig til", har han udtalt.
Han rykkede ind i Det Gule Palæ i Amaliegade og blev samtidig udnævnt til kammerherre og ordenssekretær.
Henning Fode blev født i udkanten af Randers som nummer to i en søskendeflok på fem. Han mistede som otteårig sin far, og i et interview med Jyllands-Posten har han fortalt, at det gjorde ham tidligt moden og betød, at han lærte at tage ansvar.
Det var ham, der stod for madlavningen, mens moren uddannede sig til skolelærer. Kokkeriet har han taget med sig i ægteskabet med Anni Fode, der er vicedirektør i Udlændingestyrelsen.
Regerer i køkkenet
I hjemmet i København er det ham, der regerer i køkkenet.
Dronningen, der fylder 83 år i april, agter, som de fleste ved, at fortsætte.
Det samme gælder Henning Fode, der som en af hendes mest betroede ikke er underlagt en officiel pensionsalder.