Godt nytår - vi får brug  for det

De kommende år bliver en storpolitisk kamp mellem diktaturstater og vestens demokratier. Derfor må vi ikke svigte Ukraine, mener Newsbreak.dk's chefredaktør Claus Jessen

Offentliggjort Sidst opdateret

Dette år er ved at gå på hæld. Snart skåler vi og byder et nyt år velkomment. Lad os håbe, at det bliver væsentligt bedre end 2022.

Desværre er der ikke meget, der tyder på det. Tværtimod står ikke kun Danmark men hele verden over for de største sikkerhedspolitiske udfordringer siden 2. Verdenskrig.

Vi må desværre nok se i øjnene, at den fred og stabilitet, vi havde vænnet os til, er aflyst på ubestemt tid. Det gælder først og fremmest krigen i Ukraine, hvor vi bliver nødt til at støtte Ukraine til den bitre ende. Også selv om landet bestemt ikke er et mønstersamfund.

Hvis den russiske krigsforbryder Vladimir Putin får held med sit forehavende i Ukraine, vil han som en anden Stalin kaste sig over nye territorier i Europa. Og dermed er terningerne kastet til en ny verdenskrig.

Lige nu er Putins bedste allierede Iran og Nordkorea, som leverer våben til myrderierne på civile i ukraine. Det siger jo alt om den russiske leders moral og kynisme.

Men også Kina kan hurtigt blive en trussel mod verdensfreden. Spændingerne stiger mellem Kina og Taiwan.  I Nordkorea huserer Kim Jong-un, som eksperimenterer med atomvåben og missilaffyringer, så vi alle bør ryste i underbukserne.

Vi må se i øjnene, at de kommende årtier ikke kun bliver en kamp mellem enkelte lande. Det bliver et geopolitisk opgør, hvor selve demokratiet bliver udfordret af despotiske diktatorer, som styrer med løgn, vold og undertrykkelse.

 I Kina, Nordkorea og Rusland holdes befolkningerne nede med rå magt. Og det er egentligt rystende, at nogle få despotiske og skruppelløse ledere kan fastholde magten uden at deres befolkninger eksploderer i gigantiske oprør. 

Vestens demokratier vil blive udfordret, fordi demokratiet som udgangspunkt er langt mere sårbart end diktaturets råhed. 

I Europa falder befolkningstallet og dermed også på sigt den politiske indflydelse i verdenssamfundet.

Demokratiet er ikke længere en selvfølge, som vi har troet i årtier. Se bare på USA, hvor det lykkedes en anden despotisk præsldent - Donald Trump - at flå et stort land midt over i vold og had og få vælgere til at løbe blodig storm mod Kongressen.

Vi kommer til at leve med svigtende energiforsyninger og mangel på mange varer i de kommende år. Recessionen truer, arbejdsløsheden vil vokse, familier vil blive presset hårdt på økonomien.

Heldigvis ligger det i menneskets natur, at vi søger nye veje, når vi lander i en blindgyde. Nye energiformer, klima og ressourcer på vores jord er temaer, som både politikere og vælgere i demokratiske lande i stigende grad forstår er livsvigtige temaer.

Om 100 år vil de fleste af os være døde og borte. Men vores børn og børnebørn vil forhåbentligt til den tid kunne lade champagnepropperne springe med udsigten til et bedre og fredeligere samfund, end det vi befinder os i lige nu.

Godt nytår og tak til de mange trofaste læsere af Newsbreak.dk, som hver dag følger vore nyheder.

Powered by Labrador CMS