Gik fra 30.000 til 6.400 kr. om måneden
Elevernes gennemsnitsalder på erhvervsuddannelserne stiger. 34-årige Solaiman Rahmatyar har siden gymnasiet arbejdet i salgsbranchen, men vil nu i stedet være elektriker
Citathistorie: TV2 ØSTJYLLAND
Solaiman Rahmatyar kunne være begyndt på elektrikeruddannelsen, da han 16 år gammel blev færdig med 10. klasse på Tilst Skole udenfor Aarhus.
Men der skulle gå yderligere 17 år, før han fandt ud af, hvad han virkelig ville. I dag er han 34 år og en af de modne elektrikerelever på den Jydske Håndværkerskole i Hadsten.
- Det er det bedste, jeg har gjort. Jeg kan næsten ikke sætte ord på det, fordi jeg er så glad, siger Solaiman Rahmatyar i sin frokostpause på skolen til TV2 Østjylland.
Bliver ældre og ældre
Eleverne på erhvervsuddannelserne bliver ældre og ældre.
Det viser tal fra Danmarks Statistik. Gennemsnitsalderen i 2018 lå på 23,9 år. Det er den seneste måling og den højeste gennemsnitsalder nogensinde på erhvervsuddannelserne.
Solaiman Rahmatyar har siden gymnasiet arbejdet i salgsbranchen.
Først som butiksassistent for it-forretninger som for eksempel Fona og de seneste tre år som salgsmanager for mejeriet Fayrefield Foods i Vejle.
Men så en dag under coronakrisen - mens salget stagnerede - og der gik længere tid mellem mailene og opkaldene, gik han ind til sin leder og sagde op.
- Jeg kom ind og sagde, at nu har jeg prøvet det her i tre år, og jeg synes ikke, det var noget for mig. Jeg keder mig, og jeg er rastløs, siger Solaiman Rahmatyar og forklarer hvorfor.
- At sidde bag en skærm er ikke noget for mig. Jeg skal ud og røre mig. Min krop skal bevæge sig. Jeg kan ikke sidde stille.
En tendens
Ulla Schade er karrierecoach og medforfatter til bogen “Kunsten at skifte spor - genopfind dit arbejdsliv” fra 2015.
Hun kalder det en tendens, at flere danskere skifter karriere.
- Der var helt sikkert en tendens dengang og den tendens, vurderer jeg, er blevet forstærket indenfor de senere år - måske også tilskyndet af coronakrisen, siger Ulla Schade og tilføjer:
- Der bliver længere og længere mellem de der 25-årsjubilarer.
Hos flere af de personer, som Ulla Schade talte med i bogen, skete karriereskiftet i to meget forskellige perioder af livet.
Enten i det tidlige arbejdsliv og parallelt med stiftelsen af en familie, eller efter børnene var flyttet hjemmefra, og man havde fået lidt mere luft i økonomien og til sig selv.
- Det er to grupper i den ene og den anden ende af arbejdslivet. Men det breder sig også mere ud. Det kan være i alle aldersklasser, siger Ulla Schade.
-En fed fornemmelse
Solaiman Rahmatyar går i dag på Den Jydske Håndværkerskole i Hadsten. Han er blevet færdig med grundforløbet og er lige vendt tilbage fra seks måneders praktik.
- Det er en fed fornemmelse, at man som elektriker kan lave ting, som mange andre ikke kan. Så bliver man lidt stolt af sig selv, siger Solaiman Rahmatyar.
Han har tre år tilbage af den 4,5 år lange erhvervsuddannelse. Solaiman har fået afkortet sin uddannelse med et halvt år, fordi han er over 25 år og har en gymnasial uddannelse.
Og det er der også mange andre af hans skolekammerater, der har, fortæller han.
- Der er en del voksne, der har taget den samme beslutning. Hvor de har siddet bag en skærm eller er blevet arbejdsløse under coronapandemien og har lavet et karriereskifte.
- Så der er en del voksne og unge på skolen. Vi har et godt fællesskab, siger Solaiman Rahmatyar.