Fyreseddel og to millioner til kommunaldirektør

Borgere kan få oplevelsen af, at fyrede kommunaldirektører bliver belønnet for deres fejl, når de får millioner stukket i hånden, mener professor

Byrådet i Greve Kommune besluttede mandag aften at indgå en fratrædelsesaftale med kommunaldirektør Claus Thykjær, fordi byrådet har mistet tilliden til ham i stillingen.
Byrådet i Greve Kommune besluttede mandag aften at indgå en fratrædelsesaftale med kommunaldirektør Claus Thykjær, fordi byrådet har mistet tilliden til ham i stillingen.

Citathistorie: TV 2 Lorry

Efter at have erkendt at have “begået nogle personlige fejl,” kan den nu tidligere kommunaldirektør i Greve Kommune, Claus Thykjær, forlade posten med udsigt til at få udbetalt mere end to millioner kroner af kommunen i det kommende år.

Det viser en aktindsigt i Claus Thykjærs fratrædelsesaftale og lønforhold, som TV 2 Lorry har fået.

Over to millioner

Dels får Claus Thykjær ifølge ansættelseskontrakten som opsagt kommunaldirektør nu en fratrædelsesgodtgørelse svarende til et års løn. 

Det løber op i knap 1,6 millioner kroner.

Derudover har han i en særskilt fratrædelsesaftale forhandlet sig frem til at få et engangsbeløb svarende til tre måneders sædvanlig løn inklusive pension “som en godtgørelse.” Det er lige i underkanten af 500.000 kroner.

Yderligere afregnes der fire ugers ferie til FerieKonto, ligesom han får den 6. ferieuge fra 2020, 2021 og 2022 udbetalt.

Der er altså tale om et samlet beløb på over to millioner kroner.

Billetter og indkøb

Ifølge DR har Claus Thykjær erkendt at have foretaget en række privatindkøb på kommunens regning. 

Det drejer sig blandt andet om indkøb af ishockey-billetter, MobilePay-indbetaling, indkøb i Rema1000 samt Irma og Cirkle K for cirka 2.300 kroner.

Han har også erkendt at have brugt kommunens kreditkort til private udgifter for 1.385 kroner i forbindelse med en konference, der blev afholdt i Nashville, USA.

"Normal procedure"

Jacob Torfing, professor i politik og offentlig forvaltning på Roskilde Universitet, kalder fratrældelsordninger i millionklassen til kommunaldirektører for “normal procedure.” 

Det kan dog skabe røre blandt borgerne, mener han.

- I værste fald kan borgerne sidde tilbage med et billede af, at der er nogen, der bliver belønnet for at lave fejl, og at kommunen nærmest rutter lidt med pengene i en tid, hvor midlerne er små og trængte. Det er bestemt ikke sundt for et samfund at få sådan en kløft mellem almindelige mennesker og beslutningstagere på den anden side, siger Jacob Torfing til TV 2 Lorry.

Fyret

Greve Kommune har ikke ønsket at stille op til interview i sagen, men skriver på sin hjemmeside, at Claus Thykjær mandag aften blev fyret, fordi byrådet havde mistet tilliden til ham.

- I den seneste uge er det fremgået af pressen, at der har været nogle uregelmæssigheder i kommunaldirektørens brug af kommunens kreditkort. Kommunaldirektørens transaktioner er blevet gennemgået, og fejlene er håndteret, lyder det i pressemeddelelsen på kommunens hjemmeside.

Iværksætter undersøgelse

DR skriver, at Greve Kommune nu vil iværksætte en ekstern undersøgelse af den tidligere kommunaldirektør, ligesom “sagen giver anledning til at kigge på, om der skal ændres noget i kommunens økonominstruks,” skriver kommunen på sin hjemmeside.

Claus Thykjær skrev tirsdag på Facebook, at han havde begået “personlige fejl.”

- Jeg har ikke slået hårdt nok ned på rod. Det betaler jeg nu prisen for. Personligt synes jeg, at det er en høj pris, men det er nu engang risikoen ved at arbejde i et politisk styret system, skrev han.

Det er ikke første gang, at kommunaldirektører i TV 2 Lorrys sendeområde forlader deres stillinger med millioner af kroner i lommen.

- Vi kompenserer i stigende grad de mere usikre ansættelsesforhold, som vores offentlige ledere har, dels med nogle høje lønninger og dels med nogle store fratrædelsesgodtgørelser, som kan træde i kraft, når direktøren bliver fyret. Og det har vi altså set rigtig meget de senere år, siger professor Jacob Torfing.

Håndtryk i millionklassen

Da Vallensbæks kommunalpolitikere i 2018 valgte at fritstille kommunaldirektøren Lars Hansen med øjeblikkelig virkning efter fem år i chefstillingen, stod han til at modtage 2,8 millioner i fratrædelsesgodtgørelse. 

Et beløb, der omfattede løn i opsigelsesperioden, fratrædelsesgodtgørelse, pension og feriepenge.

Samme gjaldt, da Halsnæs Kommune i 2014 besluttede at give den daværende direktør Svend-Erik Nielsen 2,7 millioner kroner for at gå.

Og så var der fyringen af Gribskovs tidligere kommunaldirektør og forvaltningsdirektør, der i 2018 stod til at modtage henholdsvis 3,6 millioner og 1,5 millioner.

De høje fratrædelsesgodtgørelser kan skyldes, at overenskomsten mellem Djøf, der repræsenterer kommunernes topchefer, og Kommunernes Landsforening, KL, giver gunstige betingelser for direktører ved afskedigelser.

Powered by Labrador CMS