Frygtet virus spreder sig med stor sandsynlighed til hele landet

Spredes vis små blodsugende insekter

Offentliggjort Sidst opdateret

DOWNLOAD VORES GRATIS APP

Vil du altid være opdateret? Så download app'en 'Nyheder.dk' til din iPhone HER

Der er høj sandsynlighed for, at det smitsomme virus bluetongue spreder sig til alle områder i Danmark via mitter.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en trusselsvurdering for spredning af bluetongue-virus (BTV) onsdag.

Det sker, efter der er indrapporteret ti udbrud af virusset siden 9. august. Det er første gang, BTV er bekræftet i Danmark siden 2008.

Det første udbrud af den potentielt dødelige sygdom ramte en fårebesætning i Sønderjylland for to uger siden. Siden har sygdommen bredt sig til ti besætninger.

Spredes vis små blodsugende insekter

Sygdommen spredes via mitter, der er små, blodsugende insekter, der flyver fra dyr til dyr og suger blod. 

Dermed virker de som vektorer, der overfører sygdomme fra et dyr til et andet.

Bluetongue smitter ikke mennesker, men det kan være dødeligt for kvæg, får, geder og hjorte.

Smittede dyr kan få symptomer som væskeansamling i hovedet, sår i munden, halthed, aborter og en blåfarvning af tungen hos får - deraf navnet bluetongue - blå tunge på dansk.

Sygdommen beskrives som langvarig og smertefuld, og aflivning er ifølge Fødevarestyrelsen ofte den eneste forsvarlige udvej.

Siden 9. august er der registreret ti tilfælde af det smitsomme virus bluetongue i Danmark. Det er første gang i 15 år, at smitte kommer til Danmark. Det sker efter smitte flere steder i Europa. Risiko for spredning til alle områder i Danmark er høj, vurderer styrelse. (Arkivfoto).

Situationen har ændret sig

I en trusselsvurdering fra Fødevarestyrelsen i september 2023 lød det, at der var "meget lav" sandsynlighed for introduktion af BTV i Danmark.

Situationen har dog ændret sig markant siden. Det skyldes, at en særlig variant af bluetongue tidligere på året ramte drøvtyggere i Tyskland, Belgien, England og Holland.

I den forbindelse vurderede Dansk Veterinær Konsortium, at sygdommen formentlig ville ramme Danmark efter tilfældene i Europa.

De seneste to udbrud betyder, at Danmark mister sin internationale status som fri for bluetongue.

Kan blive dyrt

Sygdommen kan blive et dyrt bekendtskab for dyreholdere. 

Der gives nemlig ikke erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i en besætning

Der findes dog en vaccine, der kan gøre, at besætninger ikke bliver så hårdt ramt, hvis der konstateres tilfælde af bluetongue. Den kan ikke forhindre smitte via mitter.

De første 5000 vaccinedoser blev frigivet mandag. Det er frivilligt, om avlerne vil lade dyrene vaccinere. Landmændene skal selv betale for vaccinerne, som de køber af Statens Serum Institut.

FØDEVARESTYRELSEN

 Fødevarestyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, som har til ansvar at føre tilsyn og kontrol med fødevarer og veterinære forhold. Styrelsen har cirka 1.715 ansatte.

Hovedkontoret, som tager sig af udvikling, koordinering og regeldannelse på veterinær- og fødevareområdet, har til huse i Glostrup ved København. Her arbejder cirka 500 ansatte. Kødkontrollen, der fører tilsyn med slagterierne, har cirka 560 ansatte. Fødevareregion Øst og Fødevareregion Vest med hhv. 330 og 390 ansatte tager sig af kontrol og tilsyn, samt lokal information og rådgivning til forbrugere, landmænd, virksomheder og dyrlæger.

Kilde: Wikipedia

Myndighederne har reserveret i alt 200.000 vaccinedoser til Danmark.

Powered by Labrador CMS