Første tilfælde af forfærdelig sygdom fundet i Danmark

Statens Serum Institut har påvist et tilfælde af TBE også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse, der overføres via flåter

Udgivet Opdateret

Den flåtoverførte TBE-virus har forårsaget årets første danske tilfælde af centraleuropæisk hjernebetændelse. 

En person blev smittet i maj og er bosat i Nordsjælland, hvor der har været en stigning i både antal smittede og en større geografisk udbredelse de seneste år.

Udover det kendte risikoområde i Tisvilde Hegn og omegn vurderer Statens Serum Institut, SSI, at der også kan være en vis smitterisiko i flere andre nordsjællandske skove.

Det skriver SSI i en pressemeddelelse.

”Smitten er normalt knyttet til ophold i risikoområder, og typisk uden for stierne, men der er også set TBE-tilfælde, hvor patienten ikke har udvist kendt risikoadfærd med ophold i skov eller krat. En mulig men mere sjælden smittevej er smitte fra husdyr fx hunde, som kan bære flåter i pelsen, som så overføres til mennesker,” fortæller Peter H.S Andersen, der er afdelingslæge og afsnitsleder på SSI.

Smitte med TBE-virus sker i Danmark via bid fra flåter. 

I modsætning til borreliabakterien, som også smitter via flåter, overføres smitte med TBE-virus meget hurtigt efter, at flåten har bidt sig fast i huden, da TBE-virus findes i flåtens spytkirtler.

MainImage

Risiko og gode råd

I 2023 blev der påvist 12 tilfælde af TBE med formodet smitte i Danmark (7 på Sjælland og 5 på Bornholm) mod 5 tilfælde året før. 

SSI vurderer i en nylig risikovurdering, at der vil ske en vis vækst af smitten i Danmark i de kommende år, både i antal tilfælde og i form af nye risikoområder. 

TBE er dog fortsat en sjælden sygdom i Danmark, hvor risikoen for at udvikle nerveforstyrrelser og lammelser efter infektion med borreliabakterien aktuelt er 20-25 gange større. 

Således blev der i Danmark i 2023 påvist 254 tilfælde af neuroborreliose.

”Risikoen for flåtbid kan minimeres ved at have så få bare hudområder som muligt, når man færdes i naturen fx ved at anvende lange bukser i gummistøvler og langærmet trøje. Derudover kan nogle myggeafvisende midler også have en forebyggende effekt mod flåtbid,” forklarer Peter H.S Andersen.

Powered by Labrador CMS