Fødevarestyrelsen advarer 180.000 danskere

Fødevarestyrelsen kommer med en ny anbefaling om et dagligt kosttilskud med B12-vitamin

Fødevarer der ikke skal i køleskab
Fødevarer der ikke skal i køleskab
AfspilningshastighedNormal
Skift videokvalitet-
Afspilningshastighed
0.25
0.5
0.75
Normal
1.25
1.5
1.75
2
Slå lyden til
 
00:00
/
01:23
LIVE
Offentliggjort Sidst opdateret

Hvis du ikke spiser fisk og kød, kan det være svært at dække kroppens behov for B12-vitamin.

Vegetarer anbefales et dagligt kosttilskud med B12-vitamin, for at undgå blodmangel eller problemer i nervesystemet.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen. Anbefalingen kommer på baggrund af en ny vurdering af Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Kræver store mængder

Kød er en kilde til B12-vitamin, men vitaminet findes også i produkter som mælk og æg.

Det har tidligere været anbefalet for veganere, der følger Fødevarestyrelsens kostråd, at indtage et dagligt kosttilskud i form af B12. Nu gælder det også vegetarer.

- Hvis du ikke spiser kød og fisk, skal du have meget store mængder af æg eller mejeriprodukter for at få dækket dit behov for B12-vitamin gennem din kost, forklarer enhedschef hos Fødevarestyrelsen Kirstine Hartvig Mahler.

180.000 danskere

I 2023 kom de Nordiske Næringsstofanbefalinger med en opdatering om, at særligt behovet for B12-vitaminet var øget. På baggrund af de oplysninger har Fødevarestyrelsen bestilt vurderingen hos DTU.

180.000 danskere levede i 2022 vegetarisk, står der på Dansk Vegetarisk Forenings hjemmeside.

Ingen øvre grænse

Det fremgår af Fødevarestyrelsens hjemmeside, at den anbefalede daglige mængde af B12-vitamin for voksne er 4 mikrogram. Til sammenligning indeholder et æg 1,1 mikrogram B12-vitamin.

Fødevarestyrelsen skriver desuden på deres hjemmeside, at der ikke er en øvre grænse for, hvor meget B12-vitamin man må få.

Anbefaler surdej

Fødevarestyrelsen anbefaler også som noget nyt, at vegetarer og veganere vælger surdejs- eller langtidshævet brød.

- Det skyldes at langtidshævning, surdejshævning og iblødsætning af korn kan være med til at fremme optagelsen af jern, zink og calcium, som ellers kan være svært at få nok af i en plantebaseret kost, forklarer Kirstine Hartvig Mahler.

Vegetarer anbefales et dagligt kosttilskud med B12-vitamin, for at undgå blodmangel eller problemer i nervesystemet. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS