Flere kommuner ramt af livsfarlig bakterie
For første gang er data for legionella-smitte på kommuneniveau blevet offentliggjort. Fem kommuner er særlig hårdt ramt
Citathistorie: Ingeniøren.
Danmark har de seneste år haft rekordmange tilfælde af legionærsygdom - og der er kæmpestor forskel på, hvor i landet den potentielt dødelige legionella-bakterie smitter.
Det afsløres i en rapport fra Statens Serum Institut (SSI), hvor der for første gang er lagt data frem om, hvordan legionella-smitten har været i Danmark på kommunalt niveau.
Ingeniøren har bearbejdet og kortlagt disse data, og der er helt op til 10 gange forskel på, hvor hårdt landets kommuner har været ramt af legionella.
Særligt fem kommuner har været udsatte for legionella-bakterien, der smitter gennem vandet.
Fem kommuner stikker ud
Opgørelsen baserer sig på antallet af smittetilfælde med legionella i årene fra 2000 til 2019 per 100.000 indbyggere.
Hørsholm, Kolding, Læsø, Randers og Nordfyns Kommuner ligger alle i den værste kategori med 55-152 smittetilfælde.
Lige efter i kategorien 50-55 smittetilfælde følger Helsingør, Middelfart, Nyborg og Odense Kommuner.
I den stik modsatte ende ligger kommuner i Nordjylland, og flere i Vest- og Sønderjylland samt København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør Kommuner.
Kender ikke forklaringen
Søren Uldum, fagchef ved afdeling for bakterier, parasitter og svampe ved SSI fortæller, at man ikke har kunne finde en entydig forklaring på de store forskelle:
- Når vi kigger på forskellige byer og regioner, så ser vi, at varmtvandsanlæggene i høj grad er kolonialiserede med legionella, men der er ikke den store forskel i, hvor høj grad det er. Det handler sandsynligvis om, at mere smitsomme og sygdomsfremkaldende legionella-arter er mere udbredte i nogle dele af landet sammenlignet med andre steder. Det har helt sikkert en betydning for antallet af legionella-tilfælde lokalt, siger han.
Fyn er hårdt ramt
I 2020 blev 278 danskere smittet med legionella og 39 af dem døde, hvilket er det højeste antal nogensinde. 44 af de smittede i 2020 var fra Fyn, og øen har generelt gennem årene været særlig hårdt ramt.
Ifølge Søren Uldum er der ikke nogen logisk forklaring på fynboernes skæbne.
- Vi ser over flere år flest tilfælde på Fyn, mens der er få tilfælde i Nordjylland og i København. Og der er intet, der tyder på, at der er forskel på, i hvor høj grad der testes for legionella. Det mystificerer os lidt, for normalt sammenligner vi os med Sverige, men her er det i Stockholm, at der er flest tilfælde af legionærsygdom relativt til indbyggertal.
- Københavns omegn har derimod rigtig mange tilfælde. Det er mystisk, for Københavns omegn er i høj grad præget af småbyggeri, mens man i København har rigtig mange ældre ejendomskomplekser, hvilket ellers kunne forventes føre til flere tilfælde. Den del kan vi ikke forklare, siger han.
Kun private hjem
Søren Uldum forklarer endvidere, at de store geografiske udsving heller ikke udelukkende kan forklares med demografiske forskelle.
Tallene fra SSI er baseret på samfundserhvervet smitte herhjemme.
Det vil sige, at der kun er tale om tilfælde i primært private hjem - og ikke smitte fra ind-og udlandsrejser og hospitaler.