Firma fortalte om ansats svindel
Datatilsynet indstille firma til kæmpebøde
Citathistorie:Fagbladet 3F
En svindelsag, der kostede en medarbejder hos Nordbornholms Byggeforretning ApS i Allinge jobbet, er på vej til også at ende med en klækkelig bøde til den bornholmske virksomhed.
Politianmeldt
Datatilsynet har politianmeldt Nordbornholms Byggeforretning ApS og indstillet, at virksomheden får en bøde på 400.000 kroner for at have videregivet oplysninger om den tidligere medarbejders strafbare forhold til to kunder.
Det skete i e-mails, hvor Nordbornholms Byggeforretning ApS ifølge Datatilsynet oplyste, at den tidligere medarbejder havde begået – og erkendt at have begået – strafbare forhold i sin ansættelse.
Desuden blev det ifølge Datatilsynet overfor kunderne uddybende beskrevet, hvordan det strafbare forhold om svindel skulle være blevet begået.
Er ikke nødvendigt
- Det må anses for legitimt at oplyse sine kunder om, at en medarbejder, der tidligere har tegnet virksomheden, ikke længere er ansat og dermed ikke længere kan indgå aftaler på virksomhedens vegne, siger kommitteret Birgit Kleis, Datatilsynet.
- Men detaljerede beskrivelser af anklagerne mod den tidligere medarbejder, herunder oplysninger om, at den tidligere medarbejder skulle have erkendt forholdet ved en afhøring hos politiet, og hvor stort et beløb den tidligere medarbejder havde svindlet for, mener vi ikke er nødvendige for at varetage den legitime interesse, siger hun.
Kontaktede Datatilsynet
Den tidligere ansatte kontaktede i 2018 selv Datatilsynet og klagede over, at Nordbornholms Byggeforretning ApS uberettiget havde videregivet oplysningerne til de to kunder.
Datatilsynet vurderer, at en del af de oplysninger, der blev videregivet, handlede om strafbare forhold, da der var tale om oplysninger om et politianmeldt, strafbart forhold, som for modtageren må anses for værende underbygget.
Den slags oplysninger kan ifølge Datatilsynet kun videregives, hvis der er hjemmel til det i databeskyttelsesloven.
For eksempel, hvis det sker for at varetage private interesser, som klart overstiger hensynet til de interesser, der begrunder en hemmeligholdelse.
Et begrænset område
Datatilsynet har i sagen lagt vægt på, at Nordbornholms Byggeforretning ApS videregav oplysningerne om den tidligere medarbejder til samarbejdspartnere på Bornholm, som er et relativt afgrænset område, hvor vedkommende fortsat boede og skulle fortsætte sit arbejdsliv.
Jena Juul Holm, der er leder af Juridisk Sekretariat i 3F, mener, at sagen er et godt eksempel på, at arbejdsgivere skal være meget varsomme med, hvilke oplysninger de viderebringer om tidligere og nuværende ansatte.
- Arbejdsgiverne må ikke udlevere personfølsomme eller private oplysninger om de ansatte. Med mindre, at der blevet blevet givet samtykke til det, siger Jena Juul Holm.
- Den konkrete sag viser, at du som arbejdsgiver gerne må oplyse, hvis en medarbejder er blevet fyret, men risikerer at bryde reglerne om databeskyttelse og få en bøde, hvis du fortæller hvorfor, siger hun.
Over 9.000 anmeldelser
Datatilsynet modtog sidste år i alt 9.132 anmeldelser om sikkerhedsbrud i Danmark.
I forhold til befolkningens størrelse er Danmark dermed det land i EU med flest anmeldelser per indbygger, efter Europas databeskyttelsesregler, GDPR, trådte i kraft i maj 2018.
Direktør Kim Christiansen, Nordbornholms Byggeforretning, ønsker ikke at udtale sig til Fagbladet 3F om sagen.