Fire ud af fem partier er med i ny grønlandsk regering
Alle grønlandske partier på nær Naleraq er med i en ny koalitionsaftale, skriver grønlandsk medie
To uger efter det grønlandske valg, der havde både dansk, grønlandsk og international bevågenhed, tyder det på, at der er en ny regering på plads.
Ifølge det grønlandske medie KNR er alle grønlandske partier på nær Naleraq med i en ny koalitionsaftale, der officielt bliver underskrevet fredag klokken 11 lokal tid - klokken 14 dansk tid.
Mediet skriver, at aftalen bliver underskrevet i kulturhuset Katuaq. Det oplyser unavngivne kilder ifølge KNR.
I alt fem partier blev valgt ind i Inatsisartut, Grønlands parlament, ved valget, hvor Demokraatit blev tredoblet og endte med ti mandater.
Selvstændighed det springende punkt
Herefter fulgte det selvstændighedsivrige Naleraq med otte mandater, regeringspartierne IA og Siumut med henholdsvis syv og fire mandater og endelig Atassut med to mandater.
For blot tre dage siden var Naleraq ude af regeringsforhandlingerne, da Demokraatit og det ivrige selvstændighedsparti ikke kunne blive enige.

Selv om de to partier godt kunne mødes på en række områder, var det spørgsmålet om Grønlands selvstændighed fra Danmark, som skilte de to partier ad.
Solidt flertal
KNR skriver, at de fire partier, der nu er klar til at gå i regering sammen, samlet har 75 procent af stemmerne og derfor et solidt flertal.
Formelt set falder regeringen først på plads, når den grønlandske regering, Naalakkersuisut, bliver godkendt i parlamentet.
- Vigtigt med sammenhold
Formanden for Demokraatit, Jens-Frederik Nielsen, har efter valget betonet, at det er vigtigt med politisk sammenhold i en tid, hvor der er stor interesse for Grønland udefra.
Derfor har han også været i forhandlinger med alle fem partier fra begyndelsen.
Det liberale Demokraatit, der fik 29,9 procent af stemmerne, gik blandt andet til valg på forholdene på fiskeriområdet i Grønland.
Og så er partiet tilhænger af, at den løsrivelsesproces fra rigsfællesskabet, som har været et omdrejningspunkt i valgkampen, skal ske stille og roligt i samarbejde med den danske regering.