Firdobbelt ørne-drab uopklaret

Politiet opgiver at opklare firdobbelt giftdrab på havørne. Organisationer opfordrer regeringen til handling

Denne havørn er ikke blevet forgiftet, men dræbt af skud. Det store gule næb var smadret på havørnen, som i 2009 blev fundet død nær fuglebeskyttelsesområdet Saltbæk Vig i Nordvestsjælland. Den døde havørn var et pragteksemplar med et vingefang på 239 centimeter og en vægt på næsten seks kilo. (Arkivfoto: Statens Naturhistoriske Museum, 2009)
Offentliggjort Sidst opdateret

Det bliver aldrig opklaret, hvem der i 2020 dræbte fire fredede havørne på Tåsinge med nervegiften carbofuran.

I hvert fald har politiet oven på en resultatløs efterforskning henlagt sagen. Det oplyser Fyns Politi.

Der var hurtigt mistanke om, at de er døde efter at have spist gift.

– Det er fuldstændigt uacceptabelt. Det har ikke sin gang på jorden, at man på den måde forgifter dyrelivet, sagde Kim Skelmose, leder af Dansk Ornitologisk Forenings “Projekt Ørn”, degngang.

To af de fundne fugle var unger.

En af ørnene havde ingen ydre skader. Og fordi der ikke er befærdede veje og højspændingsledninger, som også kan være farlige for fuglene, mistænktes der derfor et giftdrab.

I foråret 2020 blev en rød glente fundet død i samme område. Den blev forgiftet med giften carbofuran, viste en efterfølgende obduktion.

Kim Skelmose var ikke i tvivl:

– De lå alle tre under reden. Noget kunne tyde på, at de har spist noget, der har slået dem ihjel ret hurtigt. Gift er det eneste, jeg kan forestille mig, sagde han.

Flere fugle forgiftet

Siden 2008 er mindst 13 havørne, 1 kongeørn og 12 røde glenter bukket under for ukendte gerningsmænds brug af forbudte gifte.

De forgiftede rovfugle findes næsten altid nær godser, hvor der udsættes fasaner og udlejes jagt.

Det fastslår Egon Østergaard, formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

- Vi må gang på gang konstatere, at der er en forbindelse til udsætning af fasaner. Dem har vi mange sager af. Det er svært at tro andet, end at nogen har en interesse i at holde rovdyr nede. Men derfra er det meget svært at få nogen dømt, siger Egon Østergaard.

Rovfuglene indtager giften, når de spiser af udlagte døde fugle med gift i.

Forbudt i 2008

Carbofuran blev i 2008 forbudt i EU. Ifølge Miljøstyrelsen er stoffet “ekstremt giftigt”. Der skal blot en spiseskefuld til at slå 20 børnehavebørn ihjel, forklarede specialkonsulent Mariann Chriél sidste år.

I november 2020 lykkedes det for første gang at få dømt gerningsmanden bag et giftdrab på en rovfugl.

Havørnene kom tilbage til Danmark i 1996.
Havørnene kom tilbage til Danmark i 1996.

En 72-årig mand, der arbejdede med at opdrætte fasaner for et jagtkonsortium i Vallø på Sjælland, havde forgiftet en musvåge med carbofuran.

Han fik ved Retten i Roskilde 40 dages betinget fængsel for dyremishandling og ulovlig jagt. Men fik ikke frakendt sit jagttegn.

Kom tilbage i 1996

Der blev tidligere i 2020 fundet både en rød glente og en havørn i det samme område – begge fugle var døde og også her viste undersøgelserne, at fuglene var blevet forgiftet med Cabofuran.

Havørnen blev udryddet i den danske natur sidst i 1800-tallet, men etablerede sig igen i 1996 som dansk ynglefugl.

I dag er der over 100 ynglepar rundt i Danmark.

Sydfyn, Lolland, Falster og Sydøstjylland er kerneområdet for havørnene.

Powered by Labrador CMS