Finder farlig bakterie i vandet

Testen gav udslag efter en beboer blev indlagt

Offentliggjort Sidst opdateret

En plejehjemsbeboer blev den 7. januar indlagt med vejrtrækningsbesvær, som vidste sig at stamme fra legionærsyge. 

Nu er årsagen til smitten fundet. På Plejecenter Solvognen er vandet testet positiv for legionælla. Det skriver Odsherred Kommune i en pressemeddelelse

Opmærksomme på vand

Kommunen har allerede sørget for at alle rør på varmvandsanlægget på behørig vis er blevet gennemskyllet. 

- Vi fortsætter med at observere om andre beboere udvikler symptomer på legionærsyge og forbliver generelt opmærksomme på at forebygge stillestående vand og opformering af biovækst i vandinstallationerne, lyder det i pressemeddelelsen.

Ingen andre beboere har været påvirket af bakterien. 

(ARKIV) Modelfoto af vand og vandhaner fotograferet den 25. august 2017. Skadestuer i Aarhus, Odense og København oplever, at flere ældre bliver indlagt med hedeslag eller andre varmesygdomme. Vær opmærksom, opfordrer overlæge. Det skriver Ritzau, tirsdag den 24. juli 2018.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
(ARKIV) Modelfoto af vand og vandhaner fotograferet den 25. august 2017. Skadestuer i Aarhus, Odense og København oplever, at flere ældre bliver indlagt med hedeslag eller andre varmesygdomme. Vær opmærksom, opfordrer overlæge. Det skriver Ritzau, tirsdag den 24. juli 2018.. (Foto: )Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Legionærsyge/Legionella

  • Legionærsygdom er en lungebetændelse, der forårsages af bakterien Legionella pneumophila og i sjældne tilfælde af andre legionellaarter.
  • Legionella er bakterier, der naturligt hører til i våde og fugtige miljøer. De trives godt ved relativt høje temperaturer fra 30 til 45 °C, og gror derfor i de fleste vandinstallationer, hvor disse temperaturforhold forefindes.
  • Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand, der er forurenet med Legionella. Da mange forskellige vandanlæg kan sprede forstøvet vand, er der flere mulige smittekilder, men brusebadning antages at være den hyppigste smittevej herhjemme.
  • De første symptomer er typisk høj feber, hovedpine og muskelsmerter, ganske som ved en influenza. I nogle tilfælde ses der opkastning og/eller diarré tidligt i sygdomsforløbet. I løbet af kort tid indtræder tør hoste ofte ledsaget af brystsmerter. Sygdommen udvikler sig videre til lungebetændelse med åndedrætsbesvær og ofte med symptomer fra andre organer som centralnervesystemet (konfusion), lever og nyre. Sygdommen er ofte meget alvorlig, og langt de fleste patienter, der diagnosticeres, bliver indlagt på sygehus.
  • Omkring 30 % af de danske tilfælde smittes under udlandsrejse, typisk i sommer- og efterårsperioden under rejse til det sydlige Europa eller andre feriedestinationer. Smittekilderne er her oftest brugsvandet eller spabade på hotellerne.
  • Sygdommen rammer især ældre og svækkede personer. Mænd har større risiko for at blive ramt end kvinder.
  • Mellem 10 og 15 procent af de smittede dør af sygdommen.

Kilde: Statens Serum Institut

Powered by Labrador CMS