Fik sat sit sidste punktum
Få radikale politikere har påvirket dansk politik i nyere tid som Marianne Jelved. Den tidligere mangeårige R-leder og minister fylder 80 år den 5. september
Efter 35 år i Folketinget var det efter valget 1. november slut for Marianne Jelved.
Det var tid til, at De Radikale skulle klare sig selv. Og hun kunne gå med ro, efter at partiet havde fået den gruppeledelse, hun ønskede.
Tirsdag den 5. september fylder Marianne Jelved, tidligere mangeårig minister og politisk leder for De Radikale, 80 år.
Da Sofie Carsten Nielsen i 2020 blev ny politisk leder for De Radikale, skete det efter et kampvalg, hvor Marianne Jelved havde kastet sine æg i Martin Lidegaards kurv.
Den radikale veteran ønskede en mindre konfrontatorisk linje.
Og kort efter gjorde hun et overraskende comeback i toppen af De Radikale, da hun blev en del af gruppeledelsen som kontaktperson og sparringspartner.
-Nu lykkedes det
Et par måneder efter var hendes mission lykkedes. Martin Lidegaard blev i februar 2021 gjort til gruppenæstformand og indtrådte i ledelsen med Andreas Steenberg og Sofie Carsten Nielsen. Marianne Jelved havde sat sit sidste punktum.
13 dage senere meddelte hun, at hun ikke genopstillede ved næste valg.
- Den treenighed i ledelsen, som der nu er med Sofie Carsten Nielsen, Andreas Steenberg og Martin Lidegaard, er den, jeg arbejder for. Og nu lykkedes det.
- Og jeg tror, de tre supplerer hinanden rigtig, rigtig godt med deres styrkeområder og deres erfaringer. Det giver mig virkelig ro, lød det fra Marianne Jelved, da hun annoncerede sit kommende farvel til politik.
Ser anderledes ud
I dag ser De Radikale noget anderledes ud.
Martin Lidegaard er politisk leder, og både Sofie Carsten Nielsen og Andreas Steenberg er ude af Folketinget.
Ved folketingsvalget i november fik partiet blot 3,8 procent af stemmerne og kan kun kigge misundeligt mod velmagtsdagene under Marianne Jelved.
Hun var De Radikales politiske leder fra 1990 til 2007 og sluttede af med at sikre partiet 9,2 procent og 17 mandater ved valget i 2005, inden Margrethe Vestager tog over.
Det skete efter en periode med svigtende målinger og tab af partifællerne Naser Khader og Anders Samuelsen, der i stedet stiftede Ny Alliance.
Helt inde i maskinrummet
I 1990'erne var Marianne Jelved også helt inde i maskinrummet af dansk politik.
Fra 1994 til 2001 var hun økonomiminister i Poul Nyrup Rasmussens regering, og sammen med finansminister Mogens Lykketoft (S) stod hun blandt andet bag markante ændringer af dagpengesystemet.
Marianne Jelved kæmpede også for at få Danmark med i EU's fælles mønt, euroen, men tabte folkeafstemningen i 2000.
Selv om hun slap De Radikale tøjler i 2007, var hendes ministerkarriere ikke slut. Fra 2012 til 2015 var hun kulturminister i Helle Thorning-Schmidts regering.
Hænger med fremtrædende danskere
På Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot hænger et portræt af Marianne Jelved. Museet udstillet portrætter af fremtrædende danskere.
Marianne Jelved har på maleriet sin karakteristiske håndtaske ved sin side. Hun blev i 2000'erne kendt som "damen med håndtasken" på grund af sin bestemte stil som minister.
I maj 2017 mistede Marianne Jelved sin mand, Jan Jelved. De var begge lærere og mødtes på Ny Østensgård Skole i Valby, hvor hun som nybagt lærer arbejdede fra 1967 til 1975. Parret fik fire børn.