Farlig virus på vej mod Danmark

Virus overføres af myg 

Offentliggjort Sidst opdateret
Virus er båret af myg

Et virus, der overføres af myg, og som potentielt kan føre til alvorlig sygdom, har kurs mod Danmark.

Vestnilfeber er konstateret i Nordtyskland, og nu styrker Statens Serum Institut (SSI) overvågningen for at holde øje med virussets udbredelse.

- Vi går ud og fanger myg i de områder af Danmark, hvor der er størst chance for at opdage inficerede myg tidligst muligt. Det vil sige de sydlige egne af Danmark, siger dyrlæge og sektionsleder i SSI Louise Lohse.

Fanger myg

I juli, august og september har man fanget myg i mobile fælder. Virusset er endnu ikke påvist, men det er lige i vores nærområde.

Vestnilfeber, der er udbredt i Afrika og Mellemøsten, har de senere år bredt sig i Europa, i takt med at vejret er blevet varmere og vådere.

Myg kan overføre virus, når de stikker. Særligt mennesker, heste og fugle er modtagelige for virusset.

I de fleste tilfælde vil man ikke opdage, hvis man skulle blive inficeret, forklarer Louise Lohse.

Betændelse i hjernen

- Op mod 80 procent af de mennesker, der får vestnilfeber, oplever ingen symptomer.

- Så er der cirka 20 procent, der får milde symptomer i form af feber og influenzalignende symptomer.

- Cirka én procent får alvorlige forstyrrelser af centralnervesystemet. Det kan være betændelse i hjerne eller hjernehinden. Det er især hos ældre og immunsvækkede, siger hun.

Ifølge Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme er vestnilfeber påvist hos mennesker i 18 europæiske lande, herunder Tyskland, Frankrig, Kroatien og Italien.

Der findes ingen vaccination til mennesker mod vestnilfeber. Det gør der til gengæld for heste, og ifølge Louise Lohse er vaccinen ved at blive udbredt blandt konkurrenceheste i Sydeuropa.

Brug myggespray

- Om vi får smitten til Danmark, afhænger meget af, hvor varme somre vi får. Jo varmere og vådere somre, jo bedre forhold for myg og virus og dermed større risiko for, at vi kommer til at se vestnilfeber herhjemme, siger Louise Lohse.

På nuværende tidspunkt er der dog ingen grund til bekymring, understreger hun.

- Kommer vi i en situation, hvor virus kommer til Danmark, kan det være, man skal tage forholdsregler som at tage en langærmet bluse på og bruge myggespray. Men det er ikke der, vi er nu, siger hun.

Powered by Labrador CMS