Færre pladser og mere i løn
En halvering af pladserne i regionsrådet i Midtjylland og en højere løn til politikerne skal give bedre modspil til regionens fuldtidslønnede formand
Citathistoris: TV2 Østjylland
Regionsrådet skal skæres fra 41 til 21 medlemmer. Og så skal regionspolitik være et fuldtidsarbejde for flere end bare formanden.
Sådan lyder det fra Ulrich Fredberg, nuværende regionsrådsmedlem for Venstre og kandidat til det kommende regionsrådsvalg den 16. november.
- Der er ikke lige vilkår, som det er nu. Det er umuligt at give reelt modspil til formanden, der også har en hel administration i ryggen, siger Ulrich Fredberg til TV2 Østjyllanmd.
Han understreger, at det er hans personlige holdning, han giver udtryk for og ikke en, som er clearet med Venstres top.
"Sarere reglen end undtagelsen"
Ifølge Ulrich Fredberg er det snarere reglen end undtagelsen, at man får læst alle bilag og dokumenter forud for regionsrådsmøderne.
Første gang han mødte op til et møde i regionen havde han læst samtlige 400 siders bilag.
Da han fortalte det til en kollega, lød det tørt: Hør her – der er højest to, der har læst det, og max én, der har forstået det.
- Det viser jo med al tydelighed, at der er noget helt galt, hvis man ikke kan nå at sætte sig ind i baggrunden for de beslutninger, man træffer, fortæller Ulrich Fredberg og efterlyser flere regionsmedlemmer, som kan hellige sig regionspolitik på fuld tid.
- Der er jo ikke lige vilkår, når den eneste, der er fuldtidsansat, er formanden – og vi andre har arbejde ved siden af, lyder det fra Ulrich Fredberg.
Mangler repræsentanter
Ifølge professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet Christian Bøtcher Jacobsen vil Ulrich Fredbergs forslag betyde, at flere kommuner vil opleve ikke at have en lokal repræsentant i regionsrådet.
- Den negative konsekvens kan blive, at der er flere områder i regionen, som ikke geografisk er repræsenteret i regionsrådet, siger han.
Hvorfor er det et problem – det er der jo også nu?
- Det problem vil blive mere udtalt, hvis antallet af medlemmer halveres. Så vil der være endnu flere kommuner, som ikke er repræsenteret i regionsrådet - og dermed ikke har et lokalt medlem at gå til, siger Christian Bøtcher Jacobsen.
Løn er ikke nok
Når det kommer til regionsrådspolitikernes løn, ser professoren også nogle udfordringer.
- Det er jo ikke givet, at bare fordi man får flere penge for det, at man så bruger mere tid på hvervet og dermed træffer bedre beslutninger.
Professoren medgiver, at det lokalpolitiske arbejde - både på kommunalt og regionalt niveau - er blevet langt mere omfangsrigt end tidligere.
- Det er kompliceret arbejde, som foregår i regionen. Derfor er det uundgåeligt, at der en gang imellem bliver truffet beslutninger, som man ikke til fulde kender konsekvensen af - uanset om man er regionspolitiker på fuld- eller deltid, afslutter professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet Christian Bøtcher Jacobsen.
Skal besluttet på Christiansborg
Såfremt idéen om at reducere antallet af medlemmer i regionen skal blive til virkelighed, er det en beslutning, som skal træffes på Christiansborg. Det er nemlig nedfældet i Regionsloven, at antal medlemmer for hver region skal være 41 – hverken mere eller mindre. Og hvis den skal ændres, skal det ske i Folketinget.
Ulrich Fredberg var den kandidat, som fik tredje flest stemmer ved seneste regionsrådsvalg.