Et år efter teenage-drab er der stadig stoffer og hærværk ved station
Et rum på Grenaa Station bliver stadig brugt af byens unge som opholdssted
Citathistorie: TV 2 Østjylland
Mørket er faldet på. Det er koldt udenfor. Under frysepunktet.
En gruppe unge mennesker hænger ud på Grenaa Station ved det sted, de kalder 'varmestuen', som i virkeligheden er en murstensbygning med store glaspartier, hvor man venter på bus eller letbane.
Der er røg fra en skraldespand, som er blevet forsøgt brændt af. Der er en skærende lugt af brændt papir. Og der er også blevet sparket til skraldespanden.
Sidder bare
Én ung mand ryger på en joint. Andre sidder og snakker. Faktisk er der ingen i selve 'varmestuen', der venter på transport.
De er her blot. Som de så ofte er, skriver TV2 Østjylland.
- Vi sidder her egentligt bare og snakker og laver forskellige ting, siger Olivier Alexander Mikkelsen på 14 år.
Han sidder på en stolerække med to kammerater.
Tragedie
I dag - tirsdag den 26. november - er det præcis et år siden, en tragedie ramte Grenaa. Her afgik 15-årige Malthe B. Termøhlen ved døden efter et enkelt stik i hjertet med en kniv.
En kniv, som en anden - på det tidspunkt - 15-årig havde medbragt.
En uoverensstemmelse mellem de to gjorde, at kniven blev trukket, og Malthe B. Termøhlens liv stoppede.
I kølvandet på drabssagen rejste der sig da også en debat om netop det sted. Om byens ungdom, og hvordan varmestuen på Grenaa station var et sted plaget af uro.
Om det at nogen går med kniv, og det, at der tilsyneladende hersker en utryg atmosfære ved den lille stationsbygning.
At bygningen stadig bruges som opholdssted for byens unge er et faktum.
Det har TV2 Østjylland flere gange observeret den seneste tid.
Mere hyggeligt
Og denne aften i uge 47 fyldes rummet atter stille og roligt med unge mennesker. Omkring ti personer. Det er svært at vurdere, hvilken alder de har, for de er svøbt i halstørklæder og store dynejakker.
Tre drenge på 14, 15 og 16 år vil gerne tale med TV2 Østjylland.
- Man gider jo ikke at fylde nogens huse op. Og når vi er her, kan vi være flere. Det er nok lidt mere hyggeligt, konstaterer 16-årige Tobias Lindberg Busse, der tilføjer, at de før er blevet smidt væk af politiet.
Der bliver røget indenfor. Skiltet uden for stuen, der varsler, at man ikke må ryge, har de nok overset. Der dufter af hash. Og der er brændemærker i flere af stolene efter en stormlighter.
- Det er ikke så godt at hænge ud her på stationen. Vi ville nok ønske, vi havde et andet sted at hænge ud, fortæller Benyamin Ceylan, der er 15 år.
Bider kulden i sig
Mens TV2 Østjylland er til stede, benytter stationens øvrige gæster tilsyneladende ikke 'varmestuen'.
De bider kulden i sig og står på perronen og venter.
I kølvandet på knivstikkeriet på stationen blev SSP-konsulenter og krisepsykologer kimet ned.
Det kunne TV2 Østjylland fortælle i perioden efter.
I sommer blev der afholdt informationsmøder med udskolingsforældre på alle skoler i kommunen, hvor borgmester Kasper Bjerregaard (V) blandt andet drøftede resultaterne af undersøgelsen - både overtrædelser af våbenloven, men også de unges forhold til alkohol.
Fylder meget
Dog så borgmesteren på daværende tidspunkt ikke et generelt problem med utryghed i kommunen.
- Når et lille lokalsamfund som vores bliver ramt af noget så tragisk, så fylder det meget. Vi har siden gjort rigtig meget for at være i kontakt med de unge og arbejder stadig med det, men utrygheden fylder ikke i hverdagen, sagde han til TV2 Østjylland.
Tilbage i 'varmestuen'.
Den søde lugt af vapes med tuttifrutti og jordbærsmag blander sig nu også i luften.
TV2 Østjylland spørger ind til tiden efter drabet på den 15-årige.
- Jeg tænkte meget på det i starten, men nu fylder det ikke lige så meget, fortæller Tobias Lindberg Busse.
Han fortæller, at han var en af dem, der befandt sig på stationen en time før, knivstikkeriet fandt sted den 26. november 2023.
- Man fik sådan en underlig følelse inde i sig selv, at man tænker på, at der faktisk er en af ens venner, der er stukket ned her. Men man er jo begyndt at vænne sig til at komme herned igen, tilføjer Benyamin Ceylan.
Vil frifindes for drab
Den i dag 16-årige unge mand, der i byretten i fjor blev kendt skyldig i manddrab og idømt otte års fængsel, har anket dommen. Han påstår, ifølge sin advokat, frifindelse for drab.
- Han påstår sig frifundet i henhold til nødværgebestemmelsen, så det er vores principielle påstand, at der er tale om grov vold og ikke et drab, sagde advokat Berit Ernst for nylig til TV2 Østjylland.
Ankesagen begynder onsdag ved Vestre Landsret.