Er ved at knække kræft-gåden

Forsker kalder ny behandling "en lille månelanding"

Offentliggjort

Citathistorie: videnskab.dk

For ni måneder siden indsendte en gruppe danske læger en ansøgning til Lægemiddelstyrelsen. 

Som de første i Danmark ville de bruge CRISPR-teknologien i deres behandling af modermærkekræft.

Nu er godkendelsen landet, og National Center for Cancer Immunterapi (CCIT-DK) på Herlev og Gentofte Hospital er klar til at tage imod deres første patient med den nye behandling. 

Det skriver Videnskab.dk.

Banebrydende

- Det er ret banebrydende. Nu har vi ventet i trekvart år og svaret på en masse spørgsmål til Lægemiddelstyrelsen, siger professor og overlæge Inge Marie Svane, der er ansvarlig for forsøget og leder af teamet på Nationalt Center for Cancer Immunterapi (CCIT-DK), Herlev og Gentofte Hospital, som står bag ansøgningen, til Videnskab.dk.

20 procent af de ellers uhelbredeligt kræftsyge kan kureres med behandlingen eller opnå en såkaldt ‘langtidseffekt’.

Kan leve langt længere med kræft

CRISPR-teknologien kan måske få tallet endnu længere op ved at fjerne et protein fra immunsystemets egne kræftbekæmpende celler, så flere patienter med modermærkekræft kan leve i langt flere år, end de ellers havde udsigt til.

- Det er supergodt arbejde og et kæmpe cadeau til hele holdet derovre. De er virkelig ‘frontrunners’ og absolut førende inden for cellulær immunterapi i Danmark. Superflot arbejde,« siger Rasmus Bak, der er lektor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

20 procent helbredes

Det særlige ved immunterapien på CCIT-DK er, at de fokuserer på T-celler.De naturligt sygdoms- og kræftbekæmpende T-celler tages i behandlingen ud af patientens kræftvæv, hvor cellerne er søgt hen for at bekæmpe kræftsvulsten, men ikke lykkedes med det.

For at gøre T-cellerne mere effektive sørger lægerne for, at cellerne over de næste uger vokser sig store og stærke i antal i laboratoriet.

Efter 5-6 uger er der 100 milliarder T-celler, hvis eneste formål er at bekæmpe kræft. 

De føres tilbage i patienten via et drop, og immunsystemet er nu styrket i kampen.

50 procent af patienterne oplever positiv effekt ved behandlingen. 20 procent helbredes eller opnår ‘langtidseffekt’.

"En lille månelanding"

For Rasmus Bak er nyheden om en forbedret kræftbehandling på Herlev og Gentofte Hospital stor, men at de bruger CRISPR i behandlingen, som de første i Danmark, er enormt stort.

- Det er en lille månelanding for Danmark, fordi det er en lang, avanceret proces at få et så sofistikeret lægemiddel godkendt til afprøvning i patienter, siger Rasmus Bak og fortsætter:

- Mange forskerhold rundt om i verden, inklusive vores eget, ligger inde med CRISPR-baserede lægemidler, der i petriskåle og dyremodeller kan kurere meget alvorlige sygdomme. Den store udfordring er at få det derfra og ud til anvendelse i patienterne.

- Kommer til at gå godt

Men det betyder selvfølgelig ikke, at kræftbehandling med teknologien per automatik er fejlfri – langtfra.

En udfordring med den nye, optimerede T-celleterapi på Herlev og Gentofte Hospital er ifølge Inge Marie Svane selv, at der ikke ligefrem er mulighed for at fortryde, når man piller ved gener.

Hun er dog ikke i tvivl om, at behandlingerne kommer til at gå godt. 

Spørgsmålet er bare, hvor godt det går, og om der eventuelt skal skrues på nogle ting for at gøre behandlingen endnu mere effektiv.

Powered by Labrador CMS