Er du klar til at stormen rammer?
Brug årets sidste måned på at sikre taget, tjekke tagrender og tætne eventuelle huller i boligen for at undgå problemer, inden vinteren for alvor sætter ind
Vinterens barske vejr ånder os allerede i nakken. I den kommende tid kan både blæst, regn, sne og frost være meget hård ved din bolig.
Derfor bør du bruge årets sidste måned på at gennemgå huset. Og du skal være særligt opmærksom på eventuelle utætheder i taget.
Sådan lyder rådet fra Mads Okking, som er udviklingskonsulent i arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk.
- Jeg kontrollerer selv især taget i mit hus. Det er forholdsvis nemt for mig at gøre, fordi jeg har udnyttet loft, siger han.
Advarer
- Jeg kigger efter tegn på fugt, såsom skimmelsvamp, og om der er noget, som skal tætnes eller sikres, da vi er i stormsæsonen. Regn, slud og sne kan også være et problem.
Uanset om du kan tjekke dit tag indefra, bør du også gennemgå taget udefra.
Mads Okking fraråder dog, at du kravler rundt på taget, medmindre du ved, hvad du laver:
- Man kommer langt med en visuel inspektion. Men har man et meget fladt hus med høj facade, skal man måske op at stå på en stige for at kunne se taget.
Tjek tagrender og nedløbsrør
Tag også gerne et kig på husets tagrender for at finde ud af, om der er behov for at fjerne mos og nedfaldne blade.
- Det samme gælder for nedløbsrørene, siger han.
Det kan være nødvendigt at komme tættere på skorsten og udluftningshætter for at kunne kontrollere dem.
Men også her bør du ifølge Mads Okking ikke selv som lægperson begive dig ud i det på grund af risikoen for faldulykker.
- Tag i stedet fat i fagfolk, siger han.
Rotteplage
Han råder desuden til, at du forbereder dit hus på stormsæsonen, der ifølge DMI varer fra oktober til marts - vinterhalvåret.
Du bør blandt andet sikre dig, at boligens klimaskærm - altså alt det, der vender ud mod det fri - er tæt og solidt.
Men det barske vejr er ikke den eneste grund til, at boligens ydre dele skal være helt tætte.
Landets fire største kommuner har de seneste måneder modtaget mange flere anmeldelser om rotter. Det fremgår af tal fra forsikringsselskabet Gjensidige.
Værst står det til i Aarhus, der alene i oktober modtog 1019 anmeldelser, hvilket er 65 procent højere end samme måned sidste år.
Dygtige til at finde åbninger
Ifølge anlægsstruktør og rottebekæmper hos Odder Kloakservice Peter Knudsen er rotter enormt dygtige til at finde små åbninger og sprækker i bygninger.
- Derfor skal man sørge for at tætne alle huller og revner i sokler, mure samt omkring døre og vinduer. Selv en lille åbning kan være nok for en rotte at klemme sig igennem, siger han.
I byerne lever rotter især i kloaksystemet. Det er også derfra, at rotterne kommer ind i husene, fortæller Peter Knudsen.
Ryd op i haven
- Som husejer skal man især holde øje med sin kloakudluftning på loftet. For hvis man opdager rotter på loftet, stammer de stort set altid fra en defekt kloakudluftning, både når vejret er koldt og varmt, siger han.
Fordi rotter ofte søger skjul i bunker af træ, kompost og højt græs, bør du holde haven ryddelig, og undgå at opbevare materialer tæt på huset.
- Rotter har brug for skjulesteder. En åben og velholdt have gør det sværere for rotterne at etablere sig, siger Peter Knudsen.