Epidemien topper i løbet af januar
Over 23.000 smittede i Danmark - se så få som muligt nytårsaften, lyder opfordringen fra Søren Brostrøm
Denne artikel opdateres løbende fra pressemødet
Det bebudede pressemøde om corona-situationen i Danmark er netop gået i gang.
Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, faglig direktør i Statens Serum Institut Tyra Grove Krause og Lisbet Zilmer-Johns deltager i mødet. Sidstenævnte er direktør for Styrelsen for Forsyningssikkerhed.
Søren Brostrøm lægger ud:
- Der kommer ingen breaking news. Det er rigtigt, at vi har et bekymrende højt smittetryk i Danmark. Vi tester meget i Danmark. Den gode nyhed er, at Omikron ikke fører til yderligere indlæggelser med alvorlig sygdom.
--
4, 8 millioner er nu vaccineret - det er med til at bringe os sikkert gennem vinteren. Der er ingen tvivl om, at vaccinerne forebygger alvorlig sygdom og til en vis grad også smitte med Omikron.
--
- Det har holdt smitten i ave, at folk har lyttet til vores råd omkring jul. Mange har fået en træls jul. Men I har gjort det rigtige. Det er stadig min opfordring: Hold fast i vores gode råd i forbindelse med nytåret. Planlæg ikke store arrangementer, hvor der er stor risiko for superspredning. Fejr nytåret med få personer. Og pas på med alkoholen.
Lisbet Zilmer-Johns tager ordet:
- Der vil stadig være stadig være travlhed ved testcenterne. Vi skulle gerne op mod en kvart million test dagligt. Det er afgørende vigtigt, at folk der har brug for en PCR-test ved symptomer, nær kontakt eller en positiv test ved selvtest, kan komme til. Tag selvtest eller få taget en hurtig-test hos en privat leverandør, hvis du ikke hører til den gruppe.
--
- Brugen af selvtest skal udrulles. Lige nu tester vi en halv million om dagen. Der er høje smittetal. Den enkelte borger skal derfor hjælpe til ved at vælge den rigtige test i forhold til den situation, man står i.
--
Tyra Grove Krause tager ordet:
- 80 procent af alle positive prøver er nu Omikron. Vi har en epidemi i vækst, drevet af Omikron. Smittetallene er 4-5 gange højere nu i forhold til sidste år. Antallet af indlæggelser er langt under niveau i forhold til sidste år. En indlæggelse i dag er ikke det samme som tidligere. På grund af vaccinationerne kommer færre på intensivafdelinger.
--
- Vi ser dog en stigning nu i indlæggelser på intensivafdelinger. Hvis du ikke er vaccineret er risikoen for et alvorligere forløb lang, langt værre.
--
Data viser foreløbigt, at Omikron ikke er helt så farlig som delta-virus. Vaccinerne har stor betydning for at beskytte mod smitte og alvorlig sygdom. 2. stik varer stadig ikke så længe. Hvor lang immuniteten er med det 3. stik ved vi endnu ikke.
--
Søren Brostrøm understreger, at det er vigtigt at få vaccineret sine børn for at undgå stor smittespredning i samfundet. Han takker forældre, som har fået børnene vaccineret.
- Særligt skolebørn bliver holdt hårdt for med hensyn til nedlukninger i skolen. Grundskolen skal åbne 5. januar. Vi følger det nøje. Vi vil se nærmere på hygiejnen og udluftning på skolerne. Det gælder os undervisning på tværs af klasseskel.
--
- Vi kommer til at justere coronapasset i forhold til Omikron. Passet skal tilpasses i det nye år. Det starter om et par dage.
--
Søren Brostrøm fastslår at 5-11-åriges bivirkninger ved vaccinationerne ikke adskiller sig fra andre aldersgrupper.
- Det er helt forventet - som fra studierne. Man kan få ondt i skulderen, træthed og kulderystelser. Vi ser intet bekymrende ved vaccination af børn. Ellers havde vi ikke anbefalet det. Vi står på mål for sikkerheden. Jeg vil aldrig anbefale en vaccine, som jeg ikke selv vil tage eller give til min familie, siger Søren Brostrøm.
--
- Alle restriktioner har en politisk udløbsdato. Vi skal revurdere dem løbende. Hvis vi som sundhedsmyndigheder mener, at noget kan slækkes på, så vil vi sige det. Det gælder også, hvis vi ser behov for nødvendige opstramninger.
--
Tyra Grove Krause: Vi forventer, at epidemien topper i løbet af januar.
--
Når vi ser smitten stige, så vil der være folk, som bliver indlagt med flere diagnoser. Omikron har ikke grebet over på de ældre og svage - heldigvis, siger Søren Brostrøm.
--
Søren Brostrøm: - Vi havde omfattende restriktioner med forsamlingsforbud sidste år. Vi kom med konkrete anbefalinger, om hvor mange kunne mødes socialt. Det har vi ikke gjort i år. Jeg tror ikke, at det er nødvendigt. Vi har levet med pandemien i to år. Vi ved godt, hvordan smitten sker. Se få, hold dig hjemme ved symptomer og luft ud, er nogle af rådene.
--
Søren Brostrøm: - Nogle siger, at man bare skal lade epidemien rase. Jeg tror ikke på den. Det er en hypotetisk antagelse, at den ikke spreder sig blandt aldersgrupper. Og så vil den ramme de svage og ældre.
--
- Hvor meget smitte kan du rumme i samfundet? Børnene har drevet smitten. Der er en bekymring. Vaccinerne virker mod smittespredning. Vi kan halvere smitten blandt børn med vaccinerne, siger Tyra Grove Krause.
--
- Hvis alle børn blev vaccineret, hvad ville det betyde, bliver der spurgt.
- Samfundsmæssigt har det betydning, at børn bliver vaccineret. Men der er ikke tal på det for Omikron, siger Tyra Grove Krause.
--
Denne opdatering er nu afsluttet