En stor plet på karrieren

I 12 år var Ralf Hemmingsen rektor for Københavns Universitet. Hans karriere begyndte og sluttede i psykiatrien. 12. oktober fylder han 75 år

Offentliggjort Sidst opdateret

Ralf Hemmingsens karriere og kontroverser

Ralf Hemmingsen var rektor for Københavns Universitet fra 2005 til 2017, hvor han stod for store byggerier og fusioner, herunder integrationen af Landbohøjskolen og Danmarks Farmaceutiske Universitet.

Hemmingsen blev involveret i en skandale med hjerneforskeren Milena Penkowa i 2011, hvor han fejlagtigt hævdede at have verificeret udførte forsøg, der senere viste sig at være fiktive.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Karrieren har kørt i to spor for Ralf Hemmingsen - det ene i universitetsverdenen, det andet i det psykiatriske behandlingssystem.

Uanset, hvor han har befundet sig, er en evne til at læse spillets regler kommet ham til gavn.

Om Ralf Hemmingsen, der fylder 75 år 12. oktober, siges det, at han præcist ved, om han skal sende en mail, gribe telefonen, eller om det er bedst at lade som ingenting og vente til en anden lejlighed.

Æresmedlem

Bag karakteristikken står Dansk Psykiatrisk Selskab, som i 2020 indstillede ham til æresmedlem af selskabet.

Året før blev han næstformand i Syddansk Universitets bestyrelse.

I offentligheden er Ralf Hemmingsen mest kendt som rektor for Københavns Universitet fra 2005 til 2017.

Ralf Hemmingsen var rektor på Københavns Universitet fra 2005 til 2017. Siden er han vendt tilbage til psykiatrien, hvor han blandt andet forsker i 1700-tallets barnemordere. (Arkivfoto).

De 12 år bød på nye campusser, store byggerier og fusioner.

Landbohøjskolen og Danmarks Farmaceutiske Universitet blev under ham en del af KU, og Mærsk Tårnet på Blegdamsvej blev rejst i hans periode.

Shitstorm

Midt i forløbet kom den ellers velanskrevne og respekterede rektor ud i et stormvejr, da han i 2011 fik sit navn og embede nært viklet sammen med hjerneforskeren Milena Penkowa.

Hun opfandt rotteforsøg i Spanien i 2003, som aldrig havde fundet sted.

Hemmingsen hævdede ikke desto mindre, at han som dekan telefonisk havde talt med det ikke-eksisterende spanske laboratorie, hvor forsøgene angiveligt var foregået, og at Penkowas resultater var valide.

Siden måtte han erkende, at den samtale nok alligevel ikke havde fundet sted, og at Penkowas videnskabelige referencer var svindel.

Professor

Ralf Hemmingsen tog medicinsk embedseksamen fra Københavns Universitet i 1975 og blev otte år senere speciallæge i psykiatri.

Den kliniske erfaring fik han de første år som psykiater på Frederiksberg Hospital, hvorefter han blev administrerende overlæge på psykiatrisk afdeling på Bispebjerg Hospital.

Siden fulgte titlen som professor i psykiatri på Københavns Universitet med forskning i blandt andet alkoholabstinens og skizofreni.

Fra 2002 og frem til rektoratet i 2005 var han dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Studerer barnemordere

Efter rektortiden er Ralf Hemmingsen vendt tilbage til psykiatrien.

Som professor emeritus på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet har han sammen med teologiske kolleger udforsket mentale tilstande hos barnemordere i 1700-tallet.

Ved at studere retsreferater fra den tid har de kunnet kaste lys over udviklingen af begreber om mentale forstyrrelser i tiden, før der fandtes en lægelig psykiatri, skriver Ralf Hemmingsen i en mail til Ritzau.

Powered by Labrador CMS