Dyb tragedie: Bodil kom aldrig hjem
I december mistede 77-årige Bodil Larsen livet, da hun forlod sit plejehjem og ikke kunne finde hjem igen
Citathistorie: TV2 Østjylland
77-årige Bodil Larsen forlod den 25. december sit hjem på demensplejehjemmet Skovvang i Aarhus.
Det endte med at være sidste gang, hun blev set i live.
Samme aften sendte Østjyllands Politi en efterlysning ud efter kvinden, der trods seks graders frost ikke havde iklædt sig varmt tøj, inden hun forlod plejehjemmet om eftermiddagen.
Hun blev sidst set ved Veri Centeret i det nordlige Aarhus klokken 15.15.
- Det er svært for en demensramt. De kan ikke selv finde hjem, så de er afhængige af, at nogen finder dem, siger Benny Svinth, der er formand for beboer- og pårørenderådet på Skovvang til TV2 Østjylland.
Fundet - men det var for sent
Ingen fandt Bodil Larsen, før det var for sent. To dage efter hun forlod plejehjemmet, fandt en borger den 77-årige demensramte kvinde på Børglumvej i Risskov. Politiet og organisationen Missing People satte ellers alt ind for at finde hende ved hjælp af droner, hundepatruljer og massevis af mennesker på gaden.
- Det er jo tragisk, og det er ikke første gang, man hører om, at det sker, siger Benny Svinth, hvis kone selv bor på Skovvang.
Som Benny Svinth nævner, forlader personer med demens jævnligt deres hjem uden at kunne finde tilbage. Som det er nu, er der dog ingen, der ved, hvor ofte det sker.
Aarhus Kommune oplyser til TV2 Østjylland, at den ikke fører statistik over, hvor tit man er nødt til at finde beboere, der har forladt kommunens plejehjem.
310 borgere udvandrede
Dokumenter fra kommunens forvaltning, Sundhed og Omsorg, viser dog, at man til og med 2007 faktisk førte sådan en statistik.
I årene 2002-2007 udvandrede beboere 310 gange om året fra plejehjem i Aarhus Kommune.
I de sager blev politiet involveret gennemsnitligt 52 gange om året.
Alligevel valgte kommunen i 2008, at statistikken ikke længere skulle føres.
Det skete som led i det, kommunen kaldte ”en større afbureaukratiseringsproces”.
Det møder nu kritik fra Alzheimerforeningen.
- Jeg synes, det er dybt kritisabelt. Vi er nødt at læse aviser for at finde ud af, hvor stort problemet er. Problemet er i samme størrelsesorden som højresvingsulykker. Det sker for øjnene af os, og kommunerne har ikke engang styr på, hvor mange det er, siger formand Nis Peter Nissen.
Rådmand ønsker ikke at svare
TV2 Østjylland ville gerne have spurgt rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus kommune Christian Budde (V) om, hvilken effekt afviklingen af statistikken har haft på plejehjemmene i Aarhus, og hvordan han forholder sig til den nu manglende statistik.
Han har dog ikke ønsket at stille op.
TV2 Østjylland har forsøgt at få en redegørelse over forløbet omkring Bodil Larsens forsvinden.
Det har dog ikke været muligt.
Dokumenter fra en aktindsigt i forløbet viser dog, at Bodil Larsens pårørende ikke så hendes flytning til Skovvang som værende konstruktiv.
Århus Stiftstidende har efterfølgende kunnet fortælle, at der på Skovvang skete en fejl, som har haft betydning for, at Bodil Larsen kunne forsvinde.
Tog elevator væk
Aarhus Kommune har konkluderet, at Bodil Larsen ad to omgange forsøge at forlade sin afdeling for at søge mod Skovvangs eneste udgang – nemlig en elevator på hendes etage.
Første gang blev Bodil Larsen stoppet af en gæst, inden personalet fulgte hende tilbage til værelset.
Anden gang lykkedes det Bodil Larsen at komme væk fra plejehjemmet.
- Inden de flyttede til Skovvang, var det nemmere for personalet at holde øje med beboerne. Oversigtsforholdene var bedre, og personalet kunne hele tiden se, hvor elevatoren var. Både på Skovvang og det tidligere DemensCentrum Aarhus skal man jo med en elevator, som beboerne ikke selv kan åbne, siger Benny Svinth.
- Jeg så på DemensCentrum Aarhus, at hvis dørene står åbent et kort øjeblik, er der beboere, der lige skynder sig at smutte ind i elevatoren. Så kan det godt være en større opgave at få dem lokket ud af elevatoren igen.
Bygget til demens-borgere
Plejehjemmet Skovvang er nybygget til borgere med demens og har overtaget efter det tidligere DemensCentrum Aarhus i Skejby.
Alligevel mener Benny Svinth ikke, at kommunen har formået at bygge et sted, der giver mening for personer med demens.
- Det påstås, at der har været arkitekter og fagfolk indover, som har skullet gøre det demensvenligt. Jeg synes ikke, det er specielt demensvenligt bygget. Man har gjort tingene rimelig uoverskuelige, hvor man har lavet en gårdhave med en zigzag-sti, som gør det hele uoverskueligt i forskellige niveauer, siger Benny Svith og påpeger flere ting, han ikke mener, lever op til gældende standarder.
Blandt andet størrelsen på værelserne og opbygningen af de enkelte afdelinger.
Har igangsat initiativer
Efter Bodil Larsens død har ledelsen på Skovvang igangsat en række initiativer, der skal gøre det sværere for beboerne at forlade plejehjemmet.
Det inkluderer blandt andet, at man monterer film på alle elevatorfronter, så elevatorerne får samme farve som væggen, der støder op til elevatoren.
Samtidig er man ved at undersøge hos brandmyndighederne, om det er tilladt at dæmpe lyset over elevatoren.
Både Alzheimerforeningen og Anneke Dapper-Skaaning mener dog ikke, at kommunen gennem sine tiltag tager fat i roden af problemet.
- Jeg oplever, at der i første omgang oftest er forsøg på at holde mennesker inde. Det kan vi nogle gange gøre rigtig fint ved at male døren og sætte potteplanter ned, men der arbejder vi jo ikke med, hvad mennesker har brug for. Der arbejder vi med at få dem til at stoppe med at gå ud, siger hun.
- Hvis vi nu fokuserede på, hvad de gerne vil, behøvede vi ikke at bruge alt den energi på at stoppe mennesker.
Ingen kommentar fra plejecenter
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Skovvang Plejecenter, hvor forstanderstillingen lige nu er ledig.
TV2 Østjylland ville gerne spørge Omsorgschef i Aarhus Kommune, Annette Secher til kritikken af Skovvangs indretning og de tiltag som kommunen har bebudet på centeret.
Det har hun dog ikke ønsket at stille op til.