Listeria er en miljøbakterie og findes naturligt i jord, på planter, i spildevand og i tarmen hos dyr og mennesker. Listeria kan også gemme sig i produktionsmiljøer på fødevarevirksomheder, hvor de kan etablere sig som “husinfektioner”, som kan være svære at komme af med for virksomheden.
Der kan derfor være listeria i fødevarer, især i rå fødevarer som råt kød, rå mælk, rå fisk og rå grøntsager. Listeria kan også være i varmebehandlede fødevarer, som er blevet forurenet med bakterien efter varmebehandling.
De fødevarer, som i Danmark forbindes med den største risiko for listeria er:
* Kødpålæg (eksempelvis rullepølse). * Koldrøget fisk (eksempelvis koldrøget hellefisk og koldrøget laks) og gravad fisk (eksempelvis gravad laks). * Færdigretter med lang holdbarhed (eksempelvis færdigretter fra madudbringningsordninger, der ikke er varmet ordentligt op, inden de bliver spist). * Bløde råmælksoste samt rå mælk (upasteuriseret).
Det er fødevarer som har givet sygdom i Danmark eller i udlandet.
Danish Crown råder i pressemeddelelsen til, at man leverer produktet tilbage til butikken, hvor det er købt, eller at man kasserer det.
Den omtalte rullepølse er fra et parti, der blev produceret 29. juni.
Den har udløbsdato 27. juli.
"Fødevarestyrelsen råder forbrugerne til at levere produktet tilbage til butikken, hvor det er købt, eller at kassere det", lyder det
Symptomer på listeria
Listeria er en miljøbakterie og findes naturligt i jord, på planter, i spildevand og i tarmen hos dyr og mennesker. Listeria kan også gemme sig i produktionsmiljøer på fødevarevirksomheder, hvor de kan etablere sig som “husinfektioner”, som kan være svære at komme af med for virksomheden.
Der kan derfor være listeria i fødevarer, især i rå fødevarer som råt kød, rå mælk, rå fisk og rå grøntsager. Listeria kan også være i varmebehandlede fødevarer, som er blevet forurenet med bakterien efter varmebehandling.
De fødevarer, som i Danmark forbindes med den største risiko for listeria er:
* Kødpålæg (eksempelvis rullepølse). * Koldrøget fisk (eksempelvis koldrøget hellefisk og koldrøget laks) og gravad fisk (eksempelvis gravad laks). * Færdigretter med lang holdbarhed (eksempelvis færdigretter fra madudbringningsordninger, der ikke er varmet ordentligt op, inden de bliver spist). * Bløde råmælksoste samt rå mælk (upasteuriseret).
Det er fødevarer som har givet sygdom i Danmark eller i udlandet.