DMI: Første gang i 150 år

Landsdækkende målinger fra DMI viser, at maj har været helt usædvanlig

Udgivet Opdateret

Dette års maj måned har for første gang i mindst 150 år været varmere end juni måned i Danmark. For gennemsnitligt var temperaturen 0,1 grad højere i maj end i juni måned.

Det oplyser Danmarks Metrologiske (DMI) Institut i en pressemeddelelse.

Det er ikke sket før i de 150 år, hvor DMI har målt landsdækkende temperaturer, lyder det.

DMI's klimatologer har opgjort juni måneds gennemsnitstemperatur til 14,5 grader mod 14,6 grader i maj måned, står der i pressemeddelelsen.

Maj måned i år har været en usædvanlig varm måned globalt set. I Danmark har maj måned for første gang været varmere end juni måned. Det viser målinger fra DMI. (Arkivfoto).

Ifølge klimatologerne ligger junis gennemsnitstemperatur på det sædvanlige, mens gennemsnitstemperaturen i maj er en del højere, end den plejer at være.

Tilfældigt

Ifølge klimanormalen for perioden mellem 1991 og 2020 er gennemsnitstemperaturen i maj i Danmark 11,4 grader.

Klimatologerne kalder det "vejrmæssige tilfældigheder", skriver DMI.

- Vi ser mange varmerekorder disse år, som overordnet set kan tilskrives et varmere globalt klima.

- Vi kan dog ikke sige, at klimaforandringer er årsag til, at middeltemperaturen for maj netop i år blev højere end for juni, siger klimatolog i DMI Mikael Scharling i pressemeddelelsen.

Store variationer

Ifølge ham viser målingen, at de naturlige variationer i det danske vejr er store uden, at det nødvendigvis handler om klimaforandringer.

Den mindste temperaturforskel mellem de to måneder foruden 2024 var i 1931, hvor juni kun var 0,5 grad varmere end maj måned.

- Grunden til, at maj kun en enkelt gang har været varmere end juni, er, at vejret til en vis grad "husker", siger Mikael Scharling.

Usædvanligt

Det vil sige, at juni ofte bliver en varm måned, hvis maj også har været en varm måned. Og omvendt bliver juni en kold måned, hvis maj var en kold måned.

Maj måned i år har ifølge DMI både i Danmark og globalt set været en usædvanlig varm måned.

Powered by Labrador CMS