Disse planter skal du fjerne fra haven - nu!
En lille håndfuld invasive arter kan gøre livet som haveejer surt. Derfor gælder det om at fjerne de første spæde skud, så snart du spotter de ubudne gæster
Det spirer, skyder og blomstrer i haven. Men desværre kan der også dukke uønskede gæster op på de grønne arealer.
Og problemerne kan tage fart med nogle af de planter, som er blevet introduceret fra andre dele af verden og ikke har naturlige fjender herhjemme.
Det fortæller Gerbrich Koudenburg, som er naturforvalter i Miljøstyrelsens enhed for Arter & Naturbeskyttelse.
- Et lille udsnit af planterne har en konkurrencefordel, så de udkonkurrerer hjemmehørende arter. Det er dem, man kalder invasive arter.
- Det er en fordel at fjerne dem hurtigst muligt, før de overtager dit blomsterbed og din græsplæne, siger hun.
Fire invasive arter
Hun udpeger fire invasive arter, som du skal være særligt opmærksom på i haven: japan-pileurt, kæmpebjørneklo, rynket rose og de invasive typer af gyldenris.
- Japan-pileurt er nok den værste plante, man kan have i sin have. Den kan tage helt op til ti år at bekæmpe, siger Gerbrich Koudenburg.
Problemet med japan-pileurt er, at den omdanner lysåbne arealer til tætte uigennemtrængelige bevoksninger og skygger de andre planter ihjel.
Den er svær at bekæmpe, fordi den har et meget stærkt rodnet og vokser kraftigt. Og hvis der er bare en centimeter tilbage af rod eller stængel, kan planten skyde igen.
- Så længe de er helt små, kan man hive dem op, mens bekæmpelsen bliver mere vanskelig, når planten bliver større, siger Gerbrich Koudenburg.
Rødlige pletter
Som små kan de kendes på deres mørkerøde til purpurfarvede blade, som senere bliver grønne ofte med rødlige pletter.
Når planten vokser sig større, ligner den bambus med aspargeslignende skud, beskriver have- og fotojournalist Kenn Poul Römer-Bruhn.
- Det er egentlig en køn plante. Men den vokser og stortrives på bekostning af den danske natur. Og den kan underminere bygningsfundamenter og gnave sig gennem beton. Det er virkelig noget skidt, siger han.
Og det er desværre ikke så ligetil at komme af med den. Den går nemlig i angrebsposition, når du begynder at true dens eksistens.
- Arten kan blandt andet sætte nye skud meget langt væk. Der kan også komme en plante ind fra naboen, så det er en god idé at tale med dem om problemet, siger Gerbrich Koudenburg.
Hybenrose spreder sig let
Rynket rose også kaldet hybenrose med de lyserøde kronblade er en anden invasiv art, som spreder sig let.
I stedet for rynket rose kan du plante hunderose eller klitrose eller spørge på planteskolen efter en forædlet sort, der ikke spreder sig.
Har du fået uønsket besøg af kæmpebjørneklo, kræver det en vedholdende indsats i nogle år.
- Kæmpebjørneklo har store skærme og blade og forekommer i tætte bestande, der skygger for andre planter.
- Planten kan rodstikkes ved at hakke den lige under jordoverfladen, eller skærmen kan kappes af, før den smider frø, siger Gerbrich Koudenburg.
Gyldenris er en plante med fine gule blomster, som ofte vokser langs vejen. Men den kan altså også finde vej til din have. Og det skal du ikke ønske dig.
- De invasive gyldenris - sildig og canadisk gyldenris - spreder sig blandt andet via frø, og det kan gå stærkt, siger hun.