Det kan du gøre som kvinde
Kvinders pensionsformuer er stadig mindre end mænds - men gabet kan gøres mindre
Det er stadig mænd, der i gennemsnit har den største pensionsformue.
Men kvinderne er med små skridt begyndt at hale ind på mændene. Det viser de seneste tal fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.
I 2021 var mændenes gennemsnitlige pensionsformue 24 procent højere end kvindernes for de 25- til 29-årige. Men for de 30- til 39-årige var forskellen godt ni procentpoint mindre.
Derfra øges mændenes formuer igen med alderen.
- Der er altså stadig et stort gab. Mænd og kvinders lønforskelle bliver selvfølgelig også afspejlet i formuerne, siger Karina Ransby, der er underdirektør i Forsikring & Pension.
- Vi anbefaler, at man skal have omkring 70-80 procent af sin løn i pension. Med en lavere løn skal man derfor typisk også spare det mindre op i pension i kroner og øre for at opretholde den samme levestandard.
Vil nærme sig mere
Der sker ændringer i vores samfund som for eksempel øremærket barsel, der gør, at mændenes og kvindernes økonomi på sigt vil nærme sig hinanden mere.
Store bevægelser i uddannelsesmønstrene vil på sigt også give større pensionsformuer for kvinderne.
Men som kvinde kan du selv gøre yderligere nu og her for at sikre, at din pensionsformue ikke kommer for langt bagud.
- Det første, man skal gøre, er at logge ind på pensionsinfo.dk for at se, hvor meget man kan forvente at få udbetalt som pensionist. Der er en prognose. Og så kan man vurdere, om beløbet er tilstrækkeligt i forhold til ens løn, siger hun.
Tænk over livet
Du bør tænke over, hvilket liv du gerne vil have, når du går på pension.
Hvis du gerne vil rejse meget i dine første år som pensionist, kan det være, at du skal spare flere penge op, som du kan bruge til rejser og oplevelser.
Det kan også være, at du gerne vil trække dig før tid. Så skal du bruge penge i længere tid, og du indbetaler i kortere tid.
- Det er dyrt at trække sig før tid, så det skal man have planlagt, siger Karina Ransby.
Forskellige muligheder
Viser det sig, at du ikke har sparet nok op i forhold til anbefalingen på de 70-80 procent og dine egne ønsker, så har du forskellige muligheder.
En af dem er at overveje, om du skal indbetale mere til din pension.
- Hvis man for eksempel arbejder deltid eller er selvstændig, skal man være ekstra meget opmærksom på sin pension, siger Karina Ransby.
Det er bedst at begynde med at indbetale til pension så tidligt som muligt, fordi man så kan få glæde af renters rente-effekten.
Risikoprofil
En anden mulighed er at tænke over sin risikoprofil, siger privatøkonom i PFA Camilla Schjølin Poulsen.
- Det har selvfølgelig betydning, hvor meget man indbetaler til sin pension, men en anden vigtig faktor er, hvordan pengene bliver investeret undervejs, siger hun.
Hun understreger, at man kun skal vælge en højere risikoprofil, hvis man kan holde ro i maven, når investeringerne går den anden vej.
- Men især når investeringen er langsigtet, skal man også kende konsekvenserne ved at vælge en lavere risikoprofil, siger hun.
Aftaler ægtepagt
Og hvis du er gift, foreslår hun, at I aftaler i en ægtepagt, at I også skal dele pensionsformuer ved en eventuel skilsmisse.
- Der er alligevel en del danskere, som i løbet af deres liv gennemgår en skilsmisse. Og udgangspunktet er altså, at pensionsformuer ikke bliver delt, siger Camilla Schjølin Poulsen.