Et håndboldstævne i Aarhus fik en ærgerlig afslutning, da flere børn måtte tage hjem med dårlig mave i påskeferien. Nu har Fødevarestyrelsen fundet årsagen
Først var kyllingen mistænkt, så var det kinderægget, men ingen af delene lå til grund for flere børns symptomer på madforgiftning til AGF-cup i Aarhus.
Det fortæller Nikolas Kühn Hove, der er beredskabschef hos Fødevarestyrelsen.
Annonce
Det var Norovirus – bedre kendt som Roskildesyge, der var årsagen.
Påskestævne blev epicenter
Det var et påskestævne i Aarhus - AGF-cup - der blev epicenter for flere børns dårlige maver.
Annonce
Her måtte 10-12 hold trække sig fra turneringen, fordi de ikke kunne holde noget indenbords.
Det fik Fødevarestyrelsen til at gribe ind og undersøge, hvad årsagen til sygdomssymptomerne var.
Der skal ikke meget til
1600 børn fik tilsendt spørgeskema, ligesom flere blev undersøgt, og prøver blev analyseret.
Svarene har fået Nikolas Kühn Hove til at vurdere, at det var roskildesyge, der satte en stopper for håndboldstævnet.
- Der skal meget få viruspartikler til, før folk bliver syge, siger Nikolas Hove.
Han fortæller desuden, at håndsprit ingen effekt har i forhold til spredningen af partiklerne, men at man derimod kan forhindre det med en solid omgang håndvask.
Legionærsyge/Legionella
Legionærsygdom er en lungebetændelse, der forårsages af bakterien Legionella pneumophila og i sjældne tilfælde af andre legionellaarter.
Legionella er bakterier, der naturligt hører til i våde og fugtige miljøer. De trives godt ved relativt høje temperaturer fra 30 til 45 °C, og gror derfor i de fleste vandinstallationer, hvor disse temperaturforhold forefindes.
Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand, der er forurenet med Legionella. Da mange forskellige vandanlæg kan sprede forstøvet vand, er der flere mulige smittekilder, men brusebadning antages at være den hyppigste smittevej herhjemme.
De første symptomer er typisk høj feber, hovedpine og muskelsmerter, ganske som ved en influenza. I nogle tilfælde ses der opkastning og/eller diarré tidligt i sygdomsforløbet. I løbet af kort tid indtræder tør hoste ofte ledsaget af brystsmerter. Sygdommen udvikler sig videre til lungebetændelse med åndedrætsbesvær og ofte med symptomer fra andre organer som centralnervesystemet (konfusion), lever og nyre. Sygdommen er ofte meget alvorlig, og langt de fleste patienter, der diagnosticeres, bliver indlagt på sygehus.
Omkring 30 % af de danske tilfælde smittes under udlandsrejse, typisk i sommer- og efterårsperioden under rejse til det sydlige Europa eller andre feriedestinationer. Smittekilderne er her oftest brugsvandet eller spabade på hotellerne.
Sygdommen rammer især ældre og svækkede personer. Mænd har større risiko for at blive ramt end kvinder.
Mellem 10 og 15 procent af de smittede dør af sygdommen.