Derfor bliver netop i aften fyrværkeri-farlig
På grund af fredagens vejr anbefaler Sikkerhedsstyrelsen at holde god afstand, når der skydes med fyrværkeri. Der skal også være styr på promillen - ellers kan det blive en dyr fornøjelse, oplyser Forsikring & Pension
Rundt om i landet kan nytårsaftensdag byde på regn og let til frisk vind.
Det betyder blandt andet, at man skal være særligt opmærksom på at holde afstand, hvis man skal ud og skyde fyrværkeri af.
Det fortæller teamleder hos Sikkerhedsstyrelsen Lene Nørskov Svensson.
- Vi vil anbefale, at man øger den afstand, man normalt har til for eksempel brandbar vegetation og stråtækte huse, når det blæser.
- Det er for at mindske risikoen for skader, siger hun.
Anbefalingen betyder, at hvis det blæser, så skal man holde sig mindst 400 meter fra bygninger med stråtag, bevoksning og brændbart materiale, når der skydes raketter af.
Generelt anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at man fordobler sikkerhedsafstanden, når det blæser over fem meter i sekundet.
På det fyrværkeri, man bruger, står der, hvor lang sikkerhedsafstand man skal holde til personer.
Den afstand bør så fordobles, hvis det blæser over fem meter i sekundet. Ifølge DMI kan det fredag godt komme til at blæse så meget flere steder i landet.
Vejrudsigten lover også nedbør flere steder i landet.
Derfor skal man være særligt opmærksom på opbevaringen af fyrværkeri, som skal opbevares tørt, helt indtil det skal fyres af.
- Det er en god idé kun at tage et stykke fyrværkeri med ud af gangen, så det alt sammen ikke står og bliver sjaskvådt.
- For hvis fyrværkeriet bliver vådt, så kan det gå ind og ændre i egenskaberne, så fyrværkeriet måske sprænger på en uhensigtsmæssig måde eller med forsinkelse, siger Lene Nørskov Svensson.
Pas på sprut og krudt
Fyrværkeri er hvert år skyld i, at alt for mange af os kommer til skade nytårsaften. Især raketter og batterier giver alvorlige skader.
Sidste år måtte 165 personer en tur på skadestuen - 25 med svære skader. Kun to ud af 12 med alvorlige skader brugte beskyttelsesbriller.
Halvdelen af de alvorlige skader var hos tilskuere. To tredjedele af alle skader ramte børn og unge.
- Selvom det ikke kan gøre skaden god igen, så er det en god ide i det mindste at have forsikringerne i orden, hvis uheldet er ude nytårsaften. Både hvis man kommer til skade selv, og hvis man er så uheldig at gøre skade på andre eller deres ting, siger Anja Lintrup Sørensen, chefkonsulent i Forsikringsoplysningen hos F&P.
- Indboforsikringen og ulykkesforsikringen er de vigtige forsikringer. Mangler man dem, så er det bedste råd at gå på forsikringsguiden.dk. Her kan man nemt sammenligne priser og dækninger på forsikringerne, inden man beslutter sig for at købe, siger Anja Lintrup Sørensen.
Tankeløs opførsel og for meget alkohol
Hun fortæller, at der er flere situationer, hvor forsikringerne ikke dækker i forbindelse med fyrværkeri. Det er især i forbindelse med tankeløs opførsel, ulovligt fyrværkeri og for meget alkohol.
- Du får ingen erstatning, hvis du tankeløst håndterer fyrværkeriet forkert og kommer til skade - for eksempel holder en tændt raket i hånden. Det samme gælder, hvis du fyrer ulovligt eller hjemmelavet fyrværkeri af, oplyser Anja Lintrup Sørensen.
Gælder ikke ved påvirkning
Forsikringen siger også stop, hvis skaden sker i forbindelse med fuldskab. Lad andre om at fyre af, hvis du er fuld.
- Hvert år sker der ulykker, fordi fulde personer kaster tændt fyrværkeri efter andre personer eller deres ting. I sådan en situation kan du ikke være sikker på, at din private ansvarsforsikring betaler erstatning til det uskyldige offer. Det risikerer du at skulle betale af egen lomme, siger Anja Lintrup Sørensen.
Ud over anbefalingerne har Sikkerhedsstyrelsen fem generelle råd til, hvad man bør gøre og ikke bør gøre, når der skydes fyrværkeri af.
Rådene er altid at bruge beskyttelsesbriller, kun bruge godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri, aldrig holde fyrværkeri i hånden, holde sikkerhedsafstanden og ikke læne sig ind over fyrværkeriet samt aldrig gå tilbage til en fuser.