Den danske dirigent der blev verdenskendt

Michael Schønwandt er netop stoppet som chefdirigent for Opéra et Orchestre National de Montpellier i Frankrig. Søndag den 10. september fylder han 70 år

Michael Schønwandt er en verdenskendt dirigent, men han bryder sig ikke om at blive genkendt. I 2019 kunne han fejre sit 40-års jubilæum som dirigent. Søndag den 10. september fylder han 70 år. (Arkivfoto).
Offentliggjort Sidst opdateret

Resume: Michael Schønwandt

  • Musik er en grundsten i hans liv
  • Har fratrådt stillingen som chefdirigent for Opéra et Orchestre National de Montpellier i Frankrig
  • Udnævnt til æresborger af Montpellier
  • Kæmper for musikkens samlende kræft i samfundet

Musik er en grundsten i dirigent Michael Schønwandts liv.

Og det fortsætter den med at være, selv om han netop er fratrådt stillingen som chefdirigent for Opéra et Orchestre National de Montpellier i Frankrig.

- Jeg vil ikke have flere chefstillinger i mit liv, siger Schønwandt, der den 10. september fylder 70 år.

- Jeg vil stadig arbejde regelmæssigt med orkestre, men nu har jeg siddet nok i de administrative stillinger. Man skal vide, når man skal give tingene videre, og det er nu, siger Michael Schønwandt.

Musikken stadig i centrum

Men musikken er stadig i centrum og vil blive ved med at være det.

- Jeg har svært ved at sige, at det er noget, der har været. For musikken er jo både noget, der er der hele tiden, og som samtidig forsvinder i det øjeblik, man har spillet. Så jeg er stadig stærkt nysgerrig på musik, siger han.

Michael Schønwandt har siddet i stillingen som chefdirigent for Opéra et Orchestre National de Montpellier siden 2015.

Udnævnt til æresborger

Tidligere har han blandt andet været chefdirigent for Det Kongelige Kapel og musikchef ved Det Kongelige Teater.

Og det har været en fantastisk tid, lyder det fra dirigenten, der i forbindelse med sin fratrædelse blev udnævnt til æresborger af Montpellier.

- Det har været nogle fantastiske år. Det er fantastisk at være i en position, hvor man kan forme sammen med andre mennesker. Vi dirigenter er jo kun noget, når vi er sammen med andre mennesker, siger Michael Schønwandt.

Fortsætter med at dirigere

Han vil fortsætte med at dirigere europæiske orkestre, samtidig med at han vil prioritere havearbejde, sine små hobbyer og sit "vidunderlige samliv" med sin kone.

Derudover vil han kæmpe for, at musikkens samlende kræft kommer til at spille en større rolle i samfundet.

- Vi kan samles over musikken. Uanset om det er 30 eller 2000 mennesker i en koncertsal. Det her med at være sammen med noget lige nu og her - og mærke nogle mennesker, der fysisk spiller til en, og et publikum, der fysisk reagerer. Det er meget vigtigt i vores samfund i øjeblikket, hvor vi pakker os mere ind i små kasser, siger Michael Schønwandt.

Slår fødselsdage sammen

Privat danner han par med pianisten Amalie Malling.

Hun fylder 75 år fem dage efter Schønwandt, og de har derfor slået deres fødselsdage sammen til en kæmpe fest, "der bliver mindst lige så meget koncert, som det bliver middag".

Powered by Labrador CMS