Danske kirker plages af skimmelsvamp
Mange af de danske middelalderkirker har problemer med skimmelsvamp. Det kan være sundhedsskadeligt for kirkegængere og de ansatte i kirkerne, siger indeklimaforsker
Citathistorie: Fagbladet 3F
Der er næsten 2.000 kirker fra middelalderen i Danmark, og lider du af kraftig allergi eller astma, risikerer du at få det dårligt, når du går ind i dem.
En del af de flere hundrede år gamle kirker, som har en særlig forpligtelse til at være tilgængelige for offentligheden, er nemlig plaget af skimmelsvamp.
Det skriver Fagbladet 3F.
- Når du går ind i en kirke, forventer du, at det er et trygt sted at være. Men er der skimmelsvamp, vil der blandt særligt sårbare personer og folk med astma være nogle, som får det rigtig dårligt, siger professor Lars Gunnarsen, Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet, der er en af landets førende indeklimaforskere.
- I værste fald kan skimmelsvamp fremkalde allergiske reaktioner og anfald, påvirke luftvejene og skabe livstruende situationer, hvor du risikerer at blive kvalt, siger han.
Lars Gunnarsen har i mange år forsket i bygningers sundhed og skimmelsvamp, der lever i organiske materialer og opstår i kolde rum med en høj luftfugtighed.
Optimale betingelser
I en gammel kirke, hvor der ikke er en konstant temperatur eller luftes ordentlig ud, og luftfugtigheden stiger, når der er mange mennesker på bænkene til gudstjenester, konfirmationer, bryllupper og begravelser, har skimmelsvamp tæt på optimale betingelser.
Udslæt og hovedpine er blandt de typiske reaktioner, hvis der er skimmelsvamp i et rum.
Er opmærksomme
Landsforeningen af Menighedsråd (LM), der er interesse- og arbejdsgiverorganisation for landets cirka 1.700 menighedsråd, er opmærksom på udfordringerne med skimmelsvamp.
- Det er et alvorligt, sundhedsskadeligt problem, som folk risikerer at blive syge af, siger Hans-Henrik Nielsen, bestyrelsesmedlem og formand for udvalget for økonomi, bygninger og den grønne omstilling i LM til Fagbladet 3F.
Han oplyser, at der rundt om i landet løbende dukker nye sager op om skimmelsvamp i de gamle kirker.
Er selvforsikrende
Folkekirken er selvforsikrende, og siden 2013 har der været 70 forsikringssager om insekt- og svampeskader i de danske kirker. I år er der blevet anmeldt tre sager om skimmelsvamp, og i 2020 blev der anmeldt to.
- Men præcis, hvor mange steder, der er problemer, ved vi ikke. Du kan uden tvivl finde skimmelsvamp i næsten alle de gamle kirker, siger Hans-Henrik Nielsen.
- Skimmelsvamp er også et stort problem i de gamle præsteboliger, og det koster rigtig mange penge at vedligeholde, renovere og bevare kulturarven, siger han.
En udfordring
Det er Nationalmuseet, der som konsulent for Kirkeministeriet har til opgave at sikre, at de gamle kirkers kulturarv ikke går tabt.
- Der er ingen tvivl om, at skimmelsvamp har været en udfordring i de seneste to årtier, siger Poul Klenz Larsen, der er seniorrådgiver i Nationalmuseets klimagruppe samt varme-, energi- og klimakonsulent for Kirkeministeriet.
Hvert år lander der tre-fire sager om skimmelsvamp i de danske middelalderkirker på hans bord.
- Men jeg ser kun de sager, hvor der er konstateret problemer, som skal udbedres. Der er ingen, som fører statistik med, hvor mange kirker der reelt er skimmelsvamp i, siger Poul Klentz Larsen.
Manglende opvarmning
En væsentlig årsag til, at skimmelsvampen trives så godt i de gamle danske kirker, er manglende opvarmning.
- Der er sket en demografisk udvikling mange steder, hvor folk er flyttet fra landet til byen. Nogle kirker bliver derfor brugt mindre og derfor varmet mindre op, siger Poul Klenz Larsen.
- For 200 år siden var der heller ingen varme i kirken, men dengang fremstod bygningerne mere robuste. I dag bliver kirkerne nærmest indrettet som en dagligstue med mange møbler og ting. Det giver gode kår for skimmelsvamp, hvis der ikke er den rette temperatur og udluftning, siger han.