Danske fugle smittet med dødelig virus

Over 100.000 kan være døde

Solsorten har i sensommeren og efteråret været hårdt ramt af usutuvirus ifølge organisation. SSI har dokumenteret smitte fra døde solsorte fra 24 kommuner. (Arkivfoto).
Offentliggjort Sidst opdateret

Usutuvirus og solsorte i Danmark

Usutuvirus, der overføres af myg, har forårsaget dødelig smitte blandt solsorte i Danmark, med over 100.000 dødsfald estimeret.

Smitte med usutuvirus er dokumenteret i døde solsorte fra 24 danske kommuner, ifølge Statens Serum Institut.

DOF Birdlife opfordrer til indsendelse af døde fugle til analyse for at overvåge og forstå usutuvirus' spredning.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Solsorten er hårdt ramt af smitte med den dødelige usutuvirus.

Det skriver DOF Birdlife i en pressemeddelelse.

Organisationen vurderer, at langt over 100.000 fugle kan være bukket under for virusset.

Smitten blev første gang konstateret hos døde solsorte i september.

- Siden sensommeren har vi modtaget og samlet langt over 1000 indberetninger fra borgere og myndigheder, der har set syge eller døde solsorte, siger Knud Flensted, som er biolog i DOF Birdlife, i pressemeddelelsen.

I 24 kommuner

Ifølge pressemeddelelsen har Statens Serum Institut (SSI) dokumenteret smitte i døde solsorte fra 24 kommuner landet over.

Usutuvirus overføres af myg. Ifølge Ann Sofie Olesen, som er seniorforsker hos Sektion for Veterinær Virologi på SSI, har man tidligere set, at virusset er gået hårdt ud over solsorte i Tyskland.

- Fra Tyskland, hvor usutuvirus første gang blev konstateret i fugle i 2011, ved vi, at virusset har forårsaget massedød blandt solsorte i visse regioner. I Tyskland er det estimeret, at der alene i årene 2011-2012 døde mellem 200.000 og 400.000 solsorte, siger hun i pressemeddelelsen.

Har spredt sig

Solsorten er ifølge DOF Birdlife en af de mest talrige ynglefugle i Danmark. I 2018 var vurderingen, at der var 2,1 millioner ynglepar.

Tidligere var den kun at se i de danske skove, men siden har den spredt sig, og bestanden er nu tættest i villakvarterer og parker.

Den er mest talrig i den østlige del af landet.

Hold øje

DOF Birdlife opfordrer i pressemeddelelsen til, at man holder øje med især drosler og kragefugle, og at man sender eventuelle døde fugle ind til analyse og obduktion.

En solsort er en type af drossel. En kragefugl kan eksempelvis være en krage eller en husskade.

Hvis man sender en død fugl ind, er det vigtigt at tage handsker på, hvis man skal håndtere fuglen. Det skyldes, at usutuvirus også kan smitte mennesker.

Det er primært personer med svækket immunforsvar, som er i risiko for at blive syge af usutuvirus.

Powered by Labrador CMS