Christiania bakser videre

En integreret model, hvor nye almene boliger bliver en del af Christiania, er ifølge talsperson at foretrække

Offentliggjort Sidst opdateret

Christiania arbejder videre med at lave sin egen boligorganisation til nye almene boliger, som er aftalt med regeringen.

Men fristaden holder også døren åben for, at det måske ikke lykkes at lave en boligorganisation, og at nytilflyttere i de almene boliger ikke bliver en del af Christiania.

Det er resultatet af et tre et halvt time langt fællesmøde afholdt tirsdag aften. Det oplyser Mette Prag, som er talsperson for fællesmødet og arbejdsgruppen for lokalplaner og boligorganisation.

Skal samarbejde

- Den fuldt integrerede model, hvor Christiania stifter sin egen boligorganisation, er den, der er den rigtige at gøre, siger talspersonen natten til onsdag.

- Men vi kan også godt se, at vi skal samarbejde med en boligorganisation for at gøre det.

Udgangspunktet for mødet var, at Christiania sammen med en gruppe af eksperter havde undersøgt tre forskellige modeller: En fuldt integreret model med egen boligorganisation, en semi-integreret model og en såkaldt "plankeværksmodel".

Vælger plankeværksmodel

Talspersonen forklarer, at selv om målet er at inkludere de nye tilflyttere, så er der udfordringer med blandt andet lovgivning og forureningsundersøgelser, hvis Christiania selv laver en boligorganisation. Hun nævner også, at der er brug for økonomisk bidrag udefra.

Det er nogle af grundene til, at en såkaldt "plankeværksmodel", hvor jorden frasælges, ikke er taget af bordet.

- Hvis det ikke lykkes (med den integrerede model, red.), så bliver det en ikke-integreret model på Christiania - det, som i nogle medier er blevet kaldt plankeværksmodellen. Hvis vi ikke får en åbning for at finde en løsning, så bliver det en slags ringmodel, hvor vi laver en ekskludering af det nye, siger hun.

Vil integrere nye christianitter

- Vi vil rigtig gerne inkludere. Men der er mange risici, som gør, at der er en risiko for, at der laves den ikke-integrerede model.

Mette Prag siger, at der nu skal findes samarbejdspartnere.

- Som samfund vil vi rigtig gerne arbejde med at integrere nye christianitter i Christiania. Det ser vi bedst, at vi kan gøre med den fuldt integrerede model, siger Mette Prag.

Arbejder videre

- Det, som vi har valgt, er, at vi skal ud at finde en god samarbejdspartner i en boligorganisation, så vi arbejder videre med at lave en integreret boligorganisation.

Aftalen med regeringen indebærer, at der skal bygges 15.000 kvadratmeter almene boliger på fristaden i København frem mod 2031.

26. september 1971 blev Christiania etableret. Nu skaber planer om almene boliger debat. (Arkivfoto).
26. september 1971 blev Christiania etableret. Nu skaber planer om almene boliger debat. (Arkivfoto).

Om Christiania:

* Christianiaområdet udgør cirka 32 hektar, svarende til 320.000 kvadratmeter.

* Efter overdragelsen af bygninger og arealer på Christianiaområdet til Fonden Fristaden Christiania 1. juli 2012 ejer fonden nu cirka 7,3 hektar, mens staten fortsat ejer resten.

* Christiania blev stiftet 26. september 1971. Der bor cirka 630 voksne og cirka 130 børn på Christiania.

* Der er i alt cirka 325 bygninger, der udgør et samlet etagemeterareal på 66.000. Siden 1. juli 2012 ejer Fonden Fristaden Christiania cirka 50.500 etagemeter.

Kilde: Bygningsstyrelsen

Powered by Labrador CMS