Sverige: Ungdomsarbejdsløsheden er stor

Det svenske økonomiske mirakel har ondt i ungdommen. Foto: Colourbox/free
Offentliggjort Sidst opdateret

Svenskerne er ved at tabe en generation på gulvet. Lige nu er en ud af fire svenske unge uden job.

Sverige bliver ofte hevet frem som et økonomisk foregangsland. Og landet har modstået finanskrisens effekter bedre end de fleste andre EU-lande.

Men kradser man bare en smule i den svenske overflade, så har de svenske unge måske ikke helt den samme opfattelse som omverdenen. Hver fjerde mellem 15 og 24 år i Sverige er uden job, mens den danske ungdomsarbejdsløshed ligger på 16 procent.

Socialdemokraterna går på valg på at oprette 32.000 såkaldte traineejob i den offentlige sektor til de unge. Imens vil regeringspartiet Moderaterne fortsat arbejde mod at lette arbejdsgiverne for flere af de sociale udgifter som pension og sygeforsikring, de betaler for unge ansatte.

– Det er lidt overraskende, at der er så mange svenske unge, der går rundt uden et arbejde. Der er selvfølgelig flere forklaringer – én af dem er, at der er langt fra skolebænken til arbejdsmarkedet, siger Erik Bjørsted, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

I 1995 lå antallet af unge ledige på 19,6 procent. Det faldt til små 10 procent i 2000 – men allerede fire år efter var tallet oppe på 18,5 procent. Så den høje ungdomsarbejdsløshed har været kendt både under tidligere røde og den nuværende blå regering.

Anna Råman, der er svensker og seniorøkonom i Nykredit, påpeger dog, at den borgerlige regering har været meget succesfuld i de otte år, den har siddet ved magten i Sverige.

– At antallet af arbejdsløse ligger så højt skyldes blandt andet også, at man har strammet op på reglerne om førtidspension. Her er der røget en del over i den almindelige arbejdsløshedskø, siger Anna Råman.

Men også den store indvandring til Sverige spiller ind. Og de næste fire år vil det svenske samfund tage imod 80.000 flygtninge om året. Anna Råman peger på, at flere kommer til at stå uden for arbejdsmarkedet.

Roger Josefsson, cheføkonom i Danske Bank i Sverige, siger, at det høje tal for svensk arbejdsløshed også dækker over, at unge under uddannelse ikke kan få SU i sommermånederne. Og derfor indgår studerende også i statistikken.

– Ser man på, hvor stor en del af de unge der hverken har job eller er i uddannelse, ligger Sverige under gennemsnittet i EU, siger han.

Tal fra Statistiska Centralbyrån viser, at i 2013 var det 7,5 procent af de unge mellem 15 og 24 år, der hverken havde et arbejde eller var i gang med et studie. I EU er gennemsnittet 13 procent.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS