Bryder loven for at undgå straf

Ofte lyver kokkene for myndighederne for at slippe for at blive sendt hjem, skriver styrelse i ny rapport

Ifølge rapporten tør kokkene ikke fortælle sandheden om deres arbejdsforhold.
Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: Fagbladet 3F.

Hundredvis af kinesiske kokke kan blive i landet, selvom myndighederne mistænker, at mange er her på ulovlige vilkår og arbejder i døgndrift for ned til 20 kroner i timen.

Det fremgår af en ny rapport fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).

Det skriver Fagbladet 3F.

Magtesløse

I rapporten indrømmer SIRI, at de ofte er magtesløse i at stoppe udnyttelsen af kinesiske kokke på danske restauranter, som er blevet snydt ind i landet via den såkaldte beløbsordning.

I rapporten lyder det, at kokkene kan “have en interesse i at holde reelle forhold skjult for SIRI”, da de frygter at blive sendt hjem og derfor lyver om, hvor slemt de egentlig har det i Danmark.

- Det kan være oplysninger om dårlige arbejdsvilkår, der ikke stemmer overens med ansættelsen, eventuel udnyttelse eller ligefrem forhold, der kan indikere menneskehandel til tvangsarbejde, står der i rapporten.

Billig arbejdskraft

Siden årsskiftet har de danske myndigheder ellers slået hårdt ned på ansøgere, der forsøger på at snyde billige kokke ind på danske restauranter via beløbsordningen.

Ændringen i reglerne kom, efter Fagbladet 3F kunne afsløre, hvordan især sushi- og kinarestauranter snyder sig til billig arbejdskraft ved at hyre kinesiske kokke og deres ægtefæller på beløbsordningen.

I stedet for at betale den lovsatte løn på 37.000 kroner om måneden for 37 timers arbejde pr. kok, hyrer restauranterne et ægtepar til omkring 16.000 kroner pr. måned – eller 20 kroner i timen – og beholder selv resten af lønnen.

Samtidig skal kokkene ofte arbejde alle dage i ugen i op til 12 timer i døgnet, og i visse tilfælde bliver de indlogeret i baglokaler, lagerrum og kældre under restauranterne.

Det holder dem tilbage

Risikoen for at blive smidt ud af Danmark afholder de mange udenlandske kokke fra at afsløre sandheden, siger Marlene Spanger, der er migrationsforsker.

- Hvis man virkelig ønsker at forhindre kriminalitet og udnyttelse af mennesker, som arbejdsgiverne står bag, så ville man sørge for at finde et andet arbejde til kokkene eller give dem muligheden for at søge et andet job i stedet for at sende dem hjem. Så er jeg sikker på, at de gerne vil tale, siger hun.

Minister erkender

Integrationsminister Mattias Tesfaye erkender, at der kan være kokke i Danmark, som stadig lever i en situation, hvor de ikke lever op til myndighedernes krav, men at der samtidig ikke kan slækkes på reglerne fra myndighedernes side for at få kokkene til at stå frem.

- Jeg tror, det vigtigste er, at folk slet ikke kommer hertil, hvis de ikke er her på ordnede vilkår. Vi skal heller ikke ende i en situation, hvor man kan være ansat i et arbejdsforhold, der ikke lever op til lovgivningen og så alligevel får en baglomme til et ophold i Danmark, siger Mattias Tesfaye.

Han fremhæver samtidig, at straffen for at have illegal arbejdskraft ansat er blevet fordoblet sidste år.

Mens man tidligere fik en bøde på 5.000 kroner for at have illegale ansatte, er straffen nu i gennemsnit 10.000 kroner pr. ansat, der arbejder ulovligt for en arbejdsgiver.

Powered by Labrador CMS