Brostrøm melder ud om svær beslutning

Sundhedsstyrelsen har nu den viden, som gør, at den helt trygt kan anbefale coronavacciner til gravide

Søren Brostrøm oplyser, at Sundhedsstyrelsen blandt andet har kigget på data fra USA, hvor over 130.000 gravide er blevet vaccineret mod covid-19. (Arkivfoto).
Søren Brostrøm oplyser, at Sundhedsstyrelsen blandt andet har kigget på data fra USA, hvor over 130.000 gravide er blevet vaccineret mod covid-19. (Arkivfoto).
Offentliggjort Sidst opdateret

Det kræver ekstra grundighed og forsigtighed at anbefale lægemidler, herunder også vacciner, til gravide.

Det er derfor, at Sundhedsstyrelsen først nu anbefaler coronavacciner til gravide og ammende, selv om andre lande har anbefalet det i længere tid, mens fødselslæger og jordemødre herhjemme har presset på for ændringen.

Det siger Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen.

- Vi skal som Sundhedsstyrelse være helt sikker på, at vi trygt kan anbefale vaccinen til de gravide og de ammende. Og der har vi gerne villet kigge grundigt ned i de data, der kommer fra andre lande, som har vaccineret gravide.

- Når det handler om anvendelse af lægemidler, herunder også vacciner til gravide, så er man altid ekstra forsigtig. Alt det, vi ved i dag, vidste vi ikke, da vi for snart trekvart år siden begyndte at udrulle vores vaccineprogram i Danmark.

- Vi har truffet vores beslutning på det tidspunkt nu, hvor vi synes, at vi har den viden, som gør os trygge, siger han.

Søren Brostrøm oplyser, at Sundhedsstyrelsen blandt andet har kigget på data fra USA, hvor over 130.000 gravide er blevet vaccineret mod covid-19.

Derudover har man også kigget på data fra Skotland og helt ny data fra Israel.

Det hele er taget med i den nye vurdering.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS