Brøndbyfan blev borgmester i København

Hun var overborgmester i København, da statsministeren ringede med et godt tilbud. Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen fylder 50 år 26. september.

Offentliggjort Sidst opdateret

Sophie Hæstorp Andersen: Politisk karriere

Sophie Hæstorp Andersen blev valgt til Folketinget i 2001 og har siden haft flere ledende roller, herunder regionsrådsformand og Københavns overborgmester.

Hun blev udnævnt til social- og boligminister i 2023, hvilket markerer et comeback på Christiansborg efter en periode i lokalpolitik.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Da regeringen rystede posen med en ministerrokade i slutningen af august, var en af overraskelserne, at socialdemokraten Sophie Hæstorp Andersen kom med på regeringsholdet.

Hun skiftede overborgmesterposten i København ud med posten som social- og boligminister og fik dermed comeback på Christiansborg, hvor hun blev valgt til Folketinget første gang i 2001 som 27-årig.

Nu overvejer Sophie Hæstorp Andersen, der fylder 50 år torsdag den 26. september, om hun skal stille op til næste folketingsvalg.

Har meget travlt

- Lige nu bruger jeg al min vågne tid på at sætte mig ind i de områder, jeg har fået. Det er et meget stort ministerium, som både har hele social- og boligpolitikken under sig.

- Men jeg vil stille og roligt prøve at finde ud af, om jeg også skal finde en folketingskreds, siger hun.

Ministerposten er indtil videre kronen på værket i en politisk karriere, der har ført hende både til Københavns Kommune, Region Hovedstaden og Christiansborg.

Sophie Hæstorp Andersen (S) kunne den 29. august 2024 sætte sig i stolen som social- og boligminister. Inden da var hun overborgmester i København.

Overborgmester

Efter de første år i Folketinget blev Sophie Hæstorp Andersen i 2014 valgt til Region Hovedstaden og blev regionsrådsformand.

Men i 2021 meldte hun sig ind i kampen om at blive Københavns næste overborgmester. Det blev hun.

 Altså lige indtil statsminister Mette Frederiksen (S) ringede og spurgte, om hun ville være minister.

Den røde tråd

Ifølge Sophie Hæstorp Andersen har social-, sundheds- og boligpolitik været den røde tråd i hendes politiske karriere og i øvrigt også det, der oprindeligt vakte hendes engagement.

Det skete, da hun som ung flyttede til Vesterbro og så, hvordan stofmisbrugere og andre udsatte levede kummerlige liv på gaden.

- Det undrede mig, hvordan vi som samfund egentlig kunne acceptere, at vi behandlede mennesker så dårligt, siger hun.

Stolt af fixerum

Derfor er nogle af de resultater, hun er stolt af i dag, blandt andet at have været med til at sikre fixerum til stofmisbrugere i København.

- Ofte er det, der motiverer mig, at kæmpe for nogle løsninger, som for andre kan se meget svære ud, siger ministeren.

Hun nævner også nedlukningen af hashhandlen på Pusher Street på Christiania, som hun som overborgmester var med til at få i stand i samarbejde med christianitterne og politiet.

Brøndbyfan

Sophie Hæstorp Andersen er født og opvokset i Gladsaxe og er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.

Hun har to børn, en dreng og en pige, med en tidligere samlever. Hun bor på Vesterbro og har en kæreste.

Når hun ikke er politiker, holder hun af at være sammen med sin familie og gode venner, gerne til koncerter eller en fodboldkamp på Brøndby Stadion.

Powered by Labrador CMS