Brændte i en uge: Firma havde flere påbud
Dokumenter viser, at den omfangsrige brand i Pindstrup-virksomheden Kronospan kommer efter år, hvor brandvæsenet har givet påbud på påbud til virksomheden
Citathistorie: TV2 Østjylland
Dele af Djursland var indhyllet i røg, over 100 brandfolk var med til at slukke ilden, og branden lyste Pindstrup op hver aften.
Det var scenariet på Djursland, hvor det brændte i over en uge fra den 26. oktober.
Nu viser dokumenter, som TV2 Østjylland har fået aktindsigt i aktindsigt, at træspåns-virksomheden Kronospan gentagne gange har fået påbud fra brandvæsenet på grund af manglende brandsikkerhed.
"Ikke unormalt"
Ved det seneste brandtilsyn i 2019 står der blandt andet: "brandslukningsmateriel var ikke tilgængeligt" og "brandslukningsmaterialet var ikke blevet efterset".
- Det er ikke unormalt, at vi er nødt til at lave den slags påbud, hvor der er problemer med branddøre og adgang til brandslukningsudstyr, siger beredskabsdirektør Morten Sønderby fra Beredskab og Sikkerhed til TV2 Østjylland.
Gør dét det mindre grelt ved Kronospan, at I giver påbud mange andre steder også?
- Vi så gerne, at der ikke er noget at påpege, når vi er på brandtilsyn. Det er klart, at konsekvensen ved eventuelle fejl og mangler kan være større ved en brandfarlig virksomhed.
Særligt et forhold går igen i påbuddene år efter år.
Manglende rengøring ved maskiner: "Der må ikke forefindes så store støvmængder af hensyn til risiko for støveksplosion" står der i rapporten fra 2017.
- Ordentlig rengøring er med til at forhindre brande, og det er en brandfarlig virksomhed, så derfor påpeger vi de steder, hvor vi ser det, siger beredskabsdirektør Morten Sønderby fra Beredskab og Sikkerhed.
Kneb med rengøringen
Er det godt nok, at I påpeger støvmængden og manglende rengøring i tre ud af de seneste fire brandtilsyn?
- Vi kan af gode grunde ikke vide, hvordan det ser ud dagen efter, og det kan godt være, at man har fået rettet op et sted i 2017, og så er det et nyt sted i 2019, at der ikke har været gjort ordentligt rent den dag.
Problemet nævnes i tre ud af fire brandtilsynsrapporter, som TV2 Østjylland har fået aktindsigt i.
Brandvæsenet har ikke været på tilsynsbesøg i år, men skulle have været det i november eller december.
Retter fejl løbende
Kronospans direktør, Sten Lassen, understreger, at virksomheden løbende har rettet op på de påbud, som brandvæsenet har givet dem.
- Det er ikke unormalt, at der er påbud, så dykker vi ned i det og får det ordnet. Også de seneste påbud fra 2019, siger han.
Der står eksempelvis, at der var noget brandslukningsudstyr, som ikke var tilgængeligt. Er det forbedret?
- Ja, det er, siger direktør Sten Lassen.
Han har selv været ansat i virksomheden i godt et år.
Flere brande
Igennem årene har der været flere brande ved Kronospan, forklarer Morten Sønderby fra Beredskab og Sikkerhed.
Indtil storbranden i forrige uge har det dog mest været indendørs, og derfor er det her, at brandtilsynet har haft særligt fokus gennem årene.
- Ingen af brandtilsynsrapporterne omhandler udendørsarealerne, hvor storbranden opstod.
- Det skyldes, at vi har haft fokus på de steder, hvor der førhen er opstået brand i virksomheden. Det har været i produktionen, siger beredskabsdirektør Morten Sønderby.
Har brandsikkerheden været okay udendørs, når I ikke på samme måde har noteret jer ting her før?
- Der er helt sikkert nogle ting, som kan forbedres. Ellers ville vi ikke stå med den her storbrand. Det er i alles interesse, at der nu ses på det.
Østjyllands Politi oplyser, at brandårsagen stadig er ukendt.
Højere end normalt
Flere brugere på TV2 Østjyllands facebook-side har kommenteret højden og størrelsen på den bunke træflis, som brændte i over en uge. Den skulle angiveligt været højere end normalt.
Her nævner Morten Sønderby fra Beredskab og Sikkerhed, at der kommer til at ske ændringer på den front fremadrettet.
- Vi kommer til at se på bunkerne, og vi vil sikre os, at det ikke sker igen. Det bliver noget med at få det adskilt i mindre bunker, sådan at branden også hurtigere kan slukkes, hvis det skulle ske igen, siger han.
Møde mellem parterne
Beredskab og Sikkerhed har nu taget initiativ til et møde med virksomheden, Miljøstyrelsen og andre relevante myndigheder, hvor der bliver set på problematikken.
Hvorfor har I ikke haft fokus på det noget før?
- Vores fokus har været på produktionen, hvor der før har været brande. Det er klart, at vores fokus skifter nu, siger beredskabsdirektør Morten Sønderby.
Hos Kronospan bekræfter Sten Lassen, at der skal ses på udeområderne nu.
Men har brandsikkerheden så været god nok?
- Det er svært at svare på, men nu er vi dialog med blandt andet brandvæsenet om, hvad der kan gøres bedre i fremtiden. Vi er kun interesseret i at få evalueret det, så vi kan forhindre, at det her nogensinde sker igen, siger direktøren fra Kronospan.
Men er det godt nok, at mulighed for støveksplosion nævnes flere gange, og I får påbud for mangelfuld rengøring?
- Det havde været bedre, hvis det havde været nul påbud end tre. Det er en støvende branche, og derfor skal vi gøre alt for at forbedre os hele tiden.