Børn bliver gidsler: Mangler pædagoger

4.800 stillinger er ikke blevet besat

Det er et kæmpe problem at få pædagog-stillinger besat.
Det er et kæmpe problem at få pædagog-stillinger besat.
Offentliggjort Sidst opdateret

4.800 gange har daginstitutioner, SFO’er, klubber og skoler været nødt til at opgive at finde en kvalificeret pædagog til en ledig stilling, viser nye tal.

Manglen på pædagoger er så ekstrem, at tusindvis af ledige stillinger ikke kunne besættes i sidste halvår af 2021. 

Fra juni til november er 3.500 ledige pædagogjobs ikke blevet besat. 

Yderligere 1.300 skolepædagogjobs er blevet slået op forgæves. 

Det svarer til, at det kun lykkes at besætte syv ud af 10 stillinger.

Det viser nye tal fra Styrelsen fra Arbejdsmarked og Rekruttering.

Længere mellem pædagogerne

Den direkte konsekvens af de mange fejlslagne forsøg på at finde en pædagog til en ledig stilling er, at der bliver længere mellem pædagogerne i blandt andet daginstitutionerne, som i stedet ansætter medhjælpere uden de nødvendige kompetencer til at sikre børnenes udvikling og trivsel.

- I forvejen er det mange steder under halvdelen af de ansatte på stuerne i landets daginstitutioner, som er pædagoger. Vi kan ikke undgå, at det går ud over kvaliteten, når andelen af pædagoger bliver ved med at falde. Det er bekymrende tal, som kalder på handling her og nu, siger BUPL-formand, Elisa Rimpler.

Mangler 14.000

Der kommer som udgangspunkt til at mangle 14.000 pædagoger i 2030, når institutionerne skal følge med stigende børnetal og leve op til minimumsnormeringerne. Og i lyset af den nuværende situation, hvor Danmark muligvis skal tage imod op mod 100.000 ukrainske flygtninge, bliver pædagogmanglen desto mere akut, påpeger Elisa Rimpler.

- Det er stadig uvist, hvor mange ekstra børn vi skal regne med, og hvor længe de skal være her i Danmark. Men flygtningestrømmen fra Ukraine kommer utvivlsomt til at sætte turbo på den eskalerende rekrutteringskrise, som allerede buldrer derudaf, siger hun videre og efterlyser i det hele taget, at uddannelsen bliver gjort noget mere attraktiv.

FRAFALD TIL PÆDAGOGUDDANNELSEN

I år har 2.800 søgt pædagoguddannelsen som deres 1. prioritet via kvote 2, opgør Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

Det svarer til et fald på 21 procent siden sidste år og et fald på 30 procent siden 2019.

Kilde: BUPL
Powered by Labrador CMS